Отпуснатите венци са по-опасни от отпуснатия корем

Ако чуете зъболекарят да изрича числа, докато преглежда устната ви кухина, може да си помислите, че брои зъбите ви. Но това не е така – всъщност оценява здравето на венците ви.

„Здравето на венците може да бъде оценено с калибриран дентален инструмент”, обяснява докторът по дентална медицина Мартин Хоган от Медицинския център на Университета Лойола в Чикаго, САЩ, цитиран от „Сайънс дейли”.

„Измерва се „джобът” между венеца и зъба или корена. Зъболекарите често измерват дълбочината на този джоб, за да получат информация за здравето на гингивалната тъкан на пациента. Здравата тъкан на венеца обикновено е със стойности под 4 мм. По-високите стойности указват, че тъканта е възпалена и може да се наложи някакво дентално лечение”, добавя той.

Като цяло, ако „джобът” между венеца и зъба е с размер 1-3 мм, тъканта е здрава; стойност от 4 мм е предупредителен сигнал, а всичко над 5 мм означава, че трябва да се вземат мерки, за да се предотврати заболяване. При джоб с размер 5 или 6 мм може да се препоръча дълбоко почистване.

„Пациентите се поставят под упойка, а натрупванията на бактерии се премахват посредством специални инструменти. След това за пациентите в риск се планира редовно почистване всеки три месеца, докато се подобри здравето на венците им”, казва д-р Хоган.

В редки случаи, когато стойностите са по-високи, се извършва операция на венците.

„Венците се повдигат за по-добър достъп при почистването и след това се зашиват. Мнозина пациенти се завръщат веднага към ежедневните си дела, включително  към работата си. Шевовете се махат по-късно, след което се оценява заздравяването”, обяснява зъболекарят, който редовно извършва дентални хирургически операции в Центъра за орално здраве в Университета „Лойола”.

Венците се отпускат и се възпаляват или инфектират в резултат на натрупване на бактерии.

„Всички частици като храна и напитки, влизащи в устната кухина, могат да доведат до възпаление и гниене, ако не се премахват качествено”, разяснява Хоган, който също така е и асистент в Училището по медицина „Стрич” към Университета Лойола в Чикаго.

„Частиците често се пъхат между зъбите и венците. Именно затова използваме четки за зъби – за да премахваме натрупванията”, добавя той.

Заболяването на венците и развитието на кариес са виновни за около 90% от  случаите на загуба на зъби, според Американската дентална асоциация.

„Добрата новина е, че заболяването на венците до голяма степен е предотвратимо чрез редовно миене, почистване с конец и почиствания от зъболекар. Лошата новина е, че малцина обичат да чистят зъбите си с конец, а мнозина си мият зъбите неправилно”, обобщава д-р Хоган, като в същото време изтъква, че използването на конците за зъби може да е неприятно за много хора, въпреки ползите от него.

„Почистването с конци за еднократна употреба е лесно и евтино. Много от тях имат гумена клечка за зъби в края си, а изплакването с вода за уста е от полза за премахване на частици, останали между зъбите”, изтъква той, отбелязвайки обаче, че тези допълнителни възможности за почистване в никакъв случай не заменят миенето на зъбите.

„Денталното лечение може да е скъпо и да доведе до отсъствие от работа и други дейности. Затова продължаваме да наблягаме на превантивните мерки като миенето на зъбите, ползването на конци и редовните посещения при зъболекар с надеждата да се избягват скъпоструващи и времеемки процедури”, заключава Хоган.