8 естествени начина за избелване на зъбите и как да ги приложите

Кокосово маслоПоради остаряването и износването зъбите ни се оцветяват и потъмняват.

Добрата новина е, че съществуват естествени начини за избелване на зъбите, които спестяват пари и позволяват избягването на избелващите препарати.

Ето осем леснодостъпни естествени начина за избелване на зъбите и как да ги приложите, за да бъдат зъбите ви заслепяващо бели и чисти:

  1. Сода за хляб

Содата за хляб, известна още като сода бикарбонат, е популярен начин за избелване на зъбите. Тя е много алкална и може да помогне да се балансира нивото на рН в устната кухина.

Смесете сода за хляб с вода или лимонов сок, в зависимост от предпочитанията ви. Избършете слюнката от зъбите си, след което приложете пастата с помощта на памучен тампон.

Ако сте използвали лимонов сок, изплакнете устата си след 1 минута. Ако сте използвали вода, изплакнете след 3 минути.

  1. Ягоди

Ягодите съдържат ензим, наречен ябълчена киселина, и витамин С, които помагат за премахването на оцветяване на повърхността на зъбите и на плака.

За целта яжте ягоди, като ги дъвчете старателно, позволявайки на плода да се „отърка” нежно в зъбите ви.

Друг вариант е да намачкате ягодите и да ги използвате като паста за зъби веднъж или два пъти седмично.

  1. Кокосово масло

Лауриновата киселина, която се съдържа в кокосовото масло, помага за премахването на плаката – главният виновник за пожълтяването на зъбите.

За да го използвате за избелване на зъбите, вземете една лъжица екологично чисто кокосово масло и го движете и въртете в устата си в продължение на 15-20 минути. След това го изплюйте и изплакнете с вода.

  1. Водороден пероксид, използван в храните

Водородният пероксид, който се използва в храните, предотвратява растежа на бактерии, инфекции и лошия дъх. Можете да го смесите с вода и да си направите гаргара в продължение на 1 минута.

  1. Ябълков оцет

Ябълковият оцет съдържа калий и калций, които заздравяват зъбите. Той също така помага за премахването на оцветяването и на бактериите, причиняващи заболяването на венците (пародонтит).

Ябълковият оцет може да се използва като вода за уста. Смесете го с вода и си направете гаргара с него, след което изплакнете устата си старателно.

Трябва обаче да се избягва прекорменото приложение на ябълков оцет върху зъбите, защото неговата киселинност може да увреди зъбния емайл с течение на времето.

  1. Кори от портокал или лимон

Корите от лимон и портокал съдържат витамин С, пектин, лимонен, глюкарат и разтворими фибри. Това са съставки, които се използват в повечето продукти за избелване на зъбите.

Натъркайте вътрешната част на корите върху зъбите си, за да премахнете остатъците от храна и натрупванията на плака.

Това може да се направи преди миенето на зъбите. Имайте предвид обаче, че корите от портокал и лимон може да са с високо съдържание на киселини, така че изплакнете устата си добре след това, за да избегнете увреждане на емайла.

Освен това трябва да използвате само кори от екологично чисти плодове, за да не съдържат пестициди.

  1. Активен въглен

Активният въглен не е като обикновените въглени, но също е черен на цвят, така че на пръв поглед може да изглежда странно, че помага за избелването на зъбите.

Това обаче е така и поради естествените си адхезивни свойства активният въглен помага да се премахнат петна от вино, кафе, чай или плака.

Активният въглен може да се купи в аптеките или магазините за здравословни храни и обикновено е на таблетки.

Поставете една или две таблетки в една чаена чаша вода, за да направите паста. Нанесете я върху зъбите и я оставете за 3 минути, преди да изплакнете с вода.

  1. Куркума

Куркумата е индийска билка с богат цвят и може да оцвети всичко, с което влезе в контакт.

Тя обаче е от полза за избелването на зъбите, защото помага да се контролира плаката и предотвратява появата на гингивит.

За да използвате куркумата за избелзване, поставете около 1/8 от чаена лъжичка куркума върху четката за зъби. Измийте зъбите си, както обикновено, но когато приключите, изчакайте 3-5 минути, преди да изплакнете устата си. (Обърнете внимание, че това ще оцвети четката ви в жълто).

За по-сигурен ефект, можете да миете зъбите си с куркума в продължение на няколко дни.

Поддържането на белотата на зъбите ви винаги е свързано най-вече с добрата орална хигиена, храната, която ядете, и цялостното ви здравословно състояние.

Мийте зъбите си и ги почиствайте с конец всеки ден и посещавайте зъболекаря си редовно, за да гарантирате доброто си орално здраве.

Вашият коментар