На зъболекар, докато спите: зъболечение под упойка за пациенти с дентална фобия

Снимка: seacoastonline.com

Снимка: seacoastonline.com

От „Сий коуст онлайн”

У много хора зъболекарските прегледи водят до изпотени длани и сърцебиене. А някои дори изпитват постоянен страх от денталната грижа, известен като дентална фобия.

Поради този силен страх или болезнени спомени за отминали посещения при зъболекаря хората често пренебрегват оралното си здраве и не ходят на зъболекар с години. Това, разбира се, се отразява на цялостното им здраве.

А ако можехте да спите през цялото това време?

В практиката на д-р Бартън Макгърл в Хамптън, щата Ню Йорк, САЩ се предлага тази услуга. Макгърл е и дентален анeстезиолог и може точно да контролира с упойка състоянието на пациентите.

„Между 25 и 30% от хората страдат от дентална фобия, казва Макгърл, добавяйки: „Някои от тях са по-възрастни пациенти, които са имали неприятни преживявания с денталната грижа в ранна детска възраст.”

Освен денталната фобия, анестезията по време на денталната грижа може също така да е от полза за пациентите със специални нужди и клинични състояния като болестта на Алцхаймер или Паркинсон, и тези със силен рефлекс за повръщане и задавяне.

Макгърл е завършил Денталното училище в Университета в Торонто, Канада, а след това стажува в Университета в Западно Охайо.

„Винаги съм се интересувал от анестезиология”, казва той.

Това го кара да завърши програма по анестезиология в Университета в Питсбърг, а след това и друга по орална имплантология.

Понастоящем Макгърл е част от група орални имплантолози, които предлагат както имплантатна хирургия, така и възстановявания върху импланти.

Той практикува дентална медицина с анастезия от 20 г.

„Мнозинството от пациентите ми имат значителна нужда от дентално лечение и са избягвали зъболекаря от години поради страх или някакво клинично състояние, обяснява Макгърл.

Това, че е дентален анестезиолог, позволява на Макгърл безопасно да поставя упойка. Той води подробен разговор с всеки нов пациент, за да определи медицинската му история и да разбере дали досега пациентът е претърпявал операции с използване на упойка.

„Имал съм хиляди пациенти и безопасността им ми е грижа номер едно. А през годините практически всеки пациент ни казва колко облекчен е, че може да спи по време на лечението”, казва той.

Макгърл препоръчва всяко дете да се води на зъболекар на възраст между 6 месеца и 1 г. или когато изникне първото зъбче.

„Това обучава възрастните относно добрата орална хигиена и създава досег на децата до зъболекарския кабинет. Медицинската наука е напреднала толкова в областта на денталната медицина и е важно да се разбере, че устната кухина не е изолирана част от тялото и че доброто орално здраве е жизненоважна съставка от цялостното добро здраве”, обобщава зъболекарят.

Вашият коментар