Водещи техники за справяне с денталната фобия у пациентите

Снимка: deltadentalazblog.com

Снимка: deltadentalazblog.com

д-р Мериелейна Перон, УебДентал

Денталната фобия (наричана още дентофобия, одонтофобия или прост страх от зъболекаря) е сериозен проблем, засягащ около 10% от населението (например 35 млн. души само в САЩ). Много хора имат толкова тежка форма на дентална фобия, че предпочитат да търпят постоянна болка и неудобство, вместо да отидат на зъболекар.

Изследванията показват, че ясно изразена връзка между денталното и цялостното здраве, т.е. ако не се поддържа добро дентално здраве, това може да има значителни отрицателни последици за общото физическо здраве, а оттам и за качеството на живот на пациента.

В последните години приспиването с упойка, т.нар. седация, по време на зъболекарското лечение е все по-широко разпространено, но ако спите по време на посещението при зъболекаря, това няма да ви позволи да развиете механизмите, чрез които да преодолеете денталната фобия и безпокойството си по здравословен начин.

Често срещаните видове дентална фобия включват страх от болката, загуба на контрол и страх от игли или инжекции.

Водещи методи за справяне с денталната фобия

За щастие страхът от зъболекаря или в по-тежка форма – денталната фобия – може да се преодолее с известни усилия и сътрудничество между зъболекаря и пациента – защото не бива по никакъв начин да попречи на пациента да получава качествена дентална грижа, а на зъболекаря – да си свърши работата.

Така че, ако се предприемат подходящите стъпки и от двете страни и се вложи известна доза търпение, страхът ще бъде намален, така че самият пациент, иначе страдащ от дентална фобия, може не просто сам да търси дентално лечение, но и да започне да се чувства удобно в зъболекарския кабинет.

Тук ще изложим някои от водещите методи за справяне с денталната фобия.

– Общуване. При мнозина страхът от зъболекаря се корени в детството. Възможно е някой зъболекар да им се е скарал, когато са били малки, което може да ги е накарало да се чувстват все едно нямат право на глас в собственото си лечение.

Всъщност, подобни усещания са споделени дори и от възрастни пациенти, които са се бояли, че зъболекарят може да им се надсмее, когато са изпитвали страх.

„Отворените линии” на общуване може да върнат на пациента ви чувството му за контрол над зъболекарското лечение. Именно това чувство на контрол помага да се намали усещането за безпомощност.

Когато пациентът е част от процеса на взимане на решения относно лечението, наясно е какво го очаква и знае, че ако му е неудобно или неприятно, зъболекарят ще спре – всичко това го кара да се чувства по-добре.

Общуването и контролът може да са решаващият фактор, благодарение на който хората, страдащи от дентална фобия, намират начин да я преодолеят. Затова един добър съвет, който можете да дадете на пациентите в качеството си на зъболекари, е, когато нещо относно лечението им създава безпокойство или неудобство, да говорят прямо и директно с вас.

 – „Говорете” с ръцете си. Част от зъболекарите предварително уговарят сигнали с ръце, с които пациентите да могат да общуват с тях по време на процедурите. Това е много важно за хората, страдащи от дентална фобия, защото им дава по-голям контрол, знаейки, че зъболекарят може да ги чуе, дори в хода на самото лечение, когато са на пациентския стол.

 – Разсейване. Помогнете на пациента да развие способност да контролира мислите си, така че да разсейва или по-точно да отклонява вниманието си от самото дентално лечение. Начините, чрез които това може да стане, са:

a) медитация – отпускане както на съзнанието, така и на телесната мускулатура;

б) звуци слушане на музика или на гласа на зъболекаря, докато тя или той разказва на пациента с разговорен език какво се случва. Дори само звукът на успокояващ глас може да понижи нивото на тревожност. Добър съвет за пациентите с дентална фобия е да слушат аудио книга, докато се подлагат на лечение. Това ще ангажира слуха и съзнанието им, отклонявайки вниманието им от лечението;

в) визуално разсейване гледането на телевизия или филм, дори взирането в отпускаща картина на стената по време на денталното лечение също са удачни варианти. За мнозина пациенти носенето на слушалки може да помогне да се блокират много от звуците в зъболекарския кабинет, които увеличават тревожността им; слушането на личен разказ от страна на зъболекаря, мисловното представяне на отпускаща обстановка и отпускането на мускулите могат да направят преживяването много по-поносимо и дори приятно!

 – Подготвеност. Разяснете на пациента предварително какво да очаква от посещението и как се извършват процедурите, будещи безпокойство, като поставянето на инжекции например. На някои пациенти им помага да разберат каква ще е процедурата стъпка по стъпка, а на други не, но във всеки случай е добре да обсъдите лечението при първоначалния преглед.

 – Техники за отпускане на мускулите. Разковничето тук за пациента е да се съсродоточи върху частите на тялото си, като ги отпуска една по една. Той може да започне с пръстите на краката или ръцете и да премине през цялото тяло, като първоначално ги стяга, а след това ги отпуска. Това ще отклони вниманието му от денталното лечение и ще го насочи към целта, свързана с отпускането и успокояването. Може също така да пробва да стиска топка за стрес в едната или и в двете ръце.

 – Въображаема мини-ваканция! За да отпусне нервите си и да контролира болката по време на денталното лечение, пациентът може да си представи отпускаща, приятна атмосфера – например, успокояващи цветове или гледки като океана и звука на вълните, плажа или пък разходка покрай планински поток. Колкото по-подробна е картината, която си представя, толкова по-малко пациентът ще мисли за денталното лечение. Отработването на тази процедура първоначално отнема време, но след като придобие увереност, ще му е по-лесно да се потопи във въображаемата мини-ваканция. Този подход може да се използва за отпускане на нервите и преди посещението на зъболекарския кабинет, когато пациентът се чувства напрегнат.

 – Дихателни упражнения. Това е страхотна техника, която да се използва по време на пътуването към зъболекарския кабинет или пък докато пациентът чака реда си. Дълбокото дишане помага да се отпуснат съзнанието и тялото преди денталната работа. При поемането на бавни, дълбоки дихания притокът на кислород има успокояващ ефект върху цялото тяло.

 – Чести почивки. Може да има необходимост от почивки между денталните процедури, ако тревожността на пациента нараства или пък той започва да изпитва клаустрофобични усещания. Ако забелязвате подобно състояние, дайте възможност на пациента да си отдъхне.

 – Акупунктура – акупунктурата носи много ползи на пациенти, които страдат от дентална фобия. За да е ефективна, тя трябва да се приложи възможно най-близко преди часа при зъболекаря. Тази техника не работи при всички пациенти, но все пак е регистрирала осезаем успех при мнозина с дентална фобия.

Заключение

Ключът към преодоляването на страха от зъболекаря е пациентът да почувства, че не е сам. Зъболекарят трябва да създава усещането, че го поддържа и разбира във всеки един момент. В началото справянето с денталната фобия може да изглежда невъзможно, но с малки стъпки и кратки процедури то ще започне да става все по-лесно. Не позволявайте на фобията да попречи на пациентите ви да получават необходимата дентална грижа!

Вашият коментар