Опасни неща, които може да се крият в четката ви за зъби

Снимка: dentalcare.com.au

Снимка: dentalcare.com.au

От блога на „Кайрийн фемили дентистри”,
Чандлър, Аризона, САЩ

Четката за зъби е нещо, което слагате в устата си по два пъти на ден. Поставяте паста на нея, миете зъбите си и продължавате със своя ден. Какво обаче може да се крие между космите й, за което да не предполагаме?

Зъболекарите изчисляват, че на средностатистическата четка за зъби има 1.2 млн. микроскопични организми. Подменяйте четката си за зъби на всеки 3 месеца, защото на нея може да има някои неща, които не бихте искали да влизат в устата ви:

  1. Грипен вирус – прословутата инфлуенца причинява втрисане, треска и болки в тялото, които правят повечето хора нетрудоспособни. Зъболекарите съветват да сменяте четката си за зъби, след като сте прекарали някаква вирусна инфекция, особено грип.
  2. Фекална материя. Когато се пусне водата в тоалетната, дребни частици фекална материя пътуват върху миниатюрните капчици вода из въздуха. Затова дръжте четката си колкото се може по-далеч от тоалетната.
  3. Бактерии стафилококи ауреус, причиняващи кожни инфекции като пришки, ечемик на окото и инфекция на рани.
  4. Вирус на оралния херпес. Някой с активен херпес под формата на рани около устата може да остави вируса на оралния херпес на четката си зъби, където той да оцелее 1 седмица. Зъболекарите смятат, че е възможно предаване на херпесния вирус при използване на чужда четка за зъби, тъй като вирусът се предава чрез слюнката.
  5. Ешехерия коли (E. coli). Бактериите на ешехерия коли се намират до някаква степен в повечето екскременти, така че с фекалната материя идват и те. Тази бактерия може да причини гадене, повръщане и заразна диария.
  6. Кандидоза. Това са микроскопични дрожди, причиняващи инфекции, когато се съсредоточат в дадена част от тялото. В устната кухина тези дрожди се наричат кандидоза и са силно заразни. Ако някой в семейството се лекува от кандидоза, трябва да смени четката си за зъби.
  7. Кръв. Микроскопични частици кръв могат да бъдат намерени на почти всички четки за зъби на възрастни, тъй като заболяването на венците е толкова често срещано при хората над 30 г.
  8. Козметични аерозоли. Всичко, което пръскате в банята, може да се приземи върху четката за зъби, ако тя е оставена на открито, като продукти за коса, парфюм и др.

Ето защо трябва да се грижим четката ни за зъби да е чиста и суха. Може да изглежда нелогично, но най-добре да оставяте четката си, без да я покривате, за да може циркулиращият въздух да я изсушава. Сухите четки за зъби не крият бактерии (получавате допълнителни точки, ако оставите четката на слънчева светлина до прозореца).

Сега вече на пазара има и продукти за почистване на четки за зъби. Ако решите да ги опитате, уверете се, че на етикета пише, че са одобрени от здравните органи. Четката за зъби не е създадена, за да се мие в миялната машина или да се затопля в микровълновата печка, така че не опитвайте това у дома си.

Още веднъж: сменяйте четката си за зъби поне веднъж на три месеца. Ако споделяте банята си с други хора, уверете се, че главите на четките за зъби не се докосват. Също така поддържайте рафтовете, огледалата и тоалетните чисти и сухи, за да намалите броя на бактериите, с които четката ви за зъби ще влезе в контакт.

Вашият коментар