Кратка история на пастата за зъби

Arizona„Аризона фемили дентал”

От момента, в който някои древни египтяни смесили пипер, изсушени цветя и каменна сол и се опитали да почистят зъбите си с тази смес, пастата за зъби се е превърнала в част от историята на оралната хигиена на човечеството.

Разбира се, тези ранни варианти на пастата за зъби не били особено ефективни. Често те нанасяли повече вреда, отколкото полза, причинявайки кървене на венците или счупвания на зъби в зависимост от твърдостта на каменната сол.

В днешно време пастите за зъби за масова употреба са разработени така, че да помагат не само на зъбите, но и на други части от тялото, да не говорим, че имат и немедицински приложения.

Знаете ли например, че пастата за зъби е евтин заместител на абразивните почистващи средства, и може да накара мивката в банята и хромираните повърности да заблестят? Или че с паста за зъби можете да премахнете неприятна миризма от ръцете си, като например тази, която остава, след като режете лук?

Научихме за множество различните нови и креативни начини, по които пациентите ни пробват да използват пастите за зъби: от премахване на пъпки до почистване на ютии.

Това ни вдъхнови да се поровим в историята на пастата за зъби, за да видим откъде идва и какви начини за алтернативното й приложение са се появили досега. Ето какво открихме:

Древната история на пастата за зъби

Според повечето изследвания пастата за зъби датира от времето на ранните египтяни, около 5 000 г. пр. Хр. Те искали да почистват зъбите си, така че избрали смес от абразивни субстанции – като сол, и добре ухаещи такива – като цветя, за да получат едновременно почистващ и освежаващ ефект.

За съжаление, тяхната примитивна паста за зъби не била от полза. По онова време никой не използвал четки за зъби, а натриването на „пастата” върху зъбите с пръст често причинявало раздразнение на крехките венци.

По-късно египтяните изобретили четки за зъби от клонки, чиито краища били подгънати за по-лесно нанасяне на пастата върху зъбите. Но и този подход не им донесъл особен успех.

През следващите хилядолетия древните цивилизации изпробвали множество различни начини за почистване на зъбите. Някои от по-изненадващите съставки за тези ранни пасти за зъби включвали:

  • Изгорен хляб
  • Черупки от яйца
  • Натрошени кости
  • Прах от биволски копита
  • Дървени въглища
  • Черупки от стриди

Нито една от тези съставки не звучи особено апетитно, а и с течение на времето хората осъзнали, че могат да добавят към пастите други неща, които да ги направят по-приятни. Китайците например започнали отрано да добавят мента и женшен – съставки с приятно ухание и добър вкус.

Кога пастата за зъби става широкоразпространена?

Отнема дълго време пастите за зъби, които познаваме днес, да влязат като потребителски продукт за масова употреба. В началото на 19 век те започнали да се появяват в Европа и САЩ, като обаче били доста различни от днешните си варианти. Всъщност в началото някои от производителите на пасти за зъби дори използвали сапун като основна съставка. Тебеширът също бил включен във формулата.

Но може би най-странната съставка се появила в Англия през 60-те години на 19 век, когато една паста за зъби съдържала Бетелов орех, т.е. плодът на Арековата палма.

Това било странно, тъй като Бетеловият орех е стимулант като кофеина, а употребата му е забранена за бременни жени поради потенциалните странични ефекти за плода. Разбира се, тогава хората не знаели това и смятали, че Бетеловият орех може да неутрализира лошия дъх.

Пастата за зъби се появява като комерсиален продукт на пазара в САЩ през 1873 г., когато „Колгейт” започва да я продава в буркани.

Минали почти две десетилетия преди пастата за зъби да започне да се продава в сегашния си вид, т.е. в пластмасови тубички. Първата подобна паста била продавана от д-р Уошингтън Шефилд. „Колгейт” бързо излезли на пазара със свой вариант.

Евролюцията на съвременната паста за зъби

Пастите за зъби с добавен флуорид, които продължаваме да използваме днес, се появили за пръв път през 1914 г. Самият флуорид има сложна и противоречива история. Около 60 години по-късно стават популярни естествените пасти без никакви добавки като флуорида. Тези естествени пасти за зъби разчитат на билкови екстракти, подобно на използваните от древните египтяни преди 7 000 години. Дали действат ефективно за предотвратяването на кариес е спорен въпрос.

След като била установена основната формула на комерсиалните пасти за зъби, производителите започнали да експериментират. Последните няколко десетилетия донесоха на пазара голям брой специализирани пасти като:

  • Паста за чувствителни зъби, която е по-малко абразивна
  • Паста за избелване на зъбите, която прави цвета им по-светъл
  • Паста за пушачи, която почиства петната от зъбите им

Съвременната паста за зъби съдържа флуорид, както и ароматизатори и оцветители. Някои дори съдържат подсладители, колкото и странно да изглежда това, имайки предвид, че целта на пастата за зъби е да предотвратява кариеса, причиняван донякъде от прекомерна консумация на захар.

На пазара също така има детски пасти за зъби, които са безопасни и не причиняват нежелани реакции при поглъщане. Това успокоява разтревожените родители, които виждат, че децата им поглъщат паста при всяко миене преди лягане.

Бележити моменти в историята на пастата за зъби

Когато нещо съществува от толкова дълго време, колкото пастата за зъби, няма как в историята й да не съществуват някои колоритни моменти. Ето пет бележити момента в развитието на производството на паста за зъби, които са помогнали да се стигне до днешното разнообразие на пасти.

Известен изобретател на пасти за зъби: Зиряб бил иракски (арабски) музикант и поет от 9 век, който дал началото на редица тенденции в Ислямския свят. Смята се, че той родил идеята да се избират дрехите според времето. Също така на него се приписва изобретяването на дезодоранта и една от най-ранните форми на пастата за зъби. За съжаление формулата й не е оцеляла.

С вкус на сапун: Вярвате или не, чак до края на Втората световна война производителите използвали сапун в пастите за зъби. След това започнали да заменят сапуна с натриев лаурилсулфат, който емулгирал пастата много по-ефективно.

Прахът за зъби се продавал повече от пастата: Прахът за зъби, който бил продаван през 19 век, бил по-популярен от пастата чак докъм 1900 г. Прах за зъби все още се произвежда в Индия.

Не използвайте тази тубичка: През 2007 г. Администрацията по храните и лекарствата в САЩ издаде предупреждение, че няколкото пасти за зъби, произвеждани в Китай, съдържат диетиленов гликол, отровна течност, довела до няколко епидемии, когато случайно попадне в консуматорски продукти. Никой не получил постоянни увреждания от изтеглената от пазара паста, въпреки че имало известен брой хора с оплаквания.

Вдъхновение за НАСА: Американската космическа агенция (НАСА) призна, че при създаването на храната си за астронавти била вдъхновена от тубичките паста за зъби. В началото на космическите изследвания е имало нужда от лесен начин, по който астронавтите да се хранят в космоса. От НАСА решили, че формата на тубичката е отлично решение.

(Прочете също така „Част II: Отвъд устната кухина: Алтернативни приложения на пастата за зъби)