15 интересни факта за зъбите и оралното здраве (втора част)

Зъби 2(Това е втора част на статията. Прочете първа част ТУК)

  1. Зъбите са като отпечатъците от пръстите

Точно като отпечатъците от пръсти – зъбите са уникални при всеки човек. Това не е ли още една причина, поради която да ги обичате?

Всъщност дори денталните структури при близнаците се различават. Това е причината, поради която денталните профили понякога се използват за идентификация.

  1. Една трета от зъбите се намират под венците

Не бива да се задоволявате само с това, което виждате на повърхността, защото оралното здраве се отнася и за тъканите в дълбочина.

Това е една от основните причини, поради които се насърчава грижата за здравето на венците.

Здравите венци са розови и твърди. Ако искате да ги запазите такива, поддържайте правилно оралната си хигиена чрез редовно миене на зъбите, почистване с конец и гаргари с вода за уста.

Освен това можете да попитате зъболекаря си за всякакви медикаменти или добавки, които ще ви помогнат да поддържате венците си здрави.

  1. Съществували са „зъбни червеи”

Преди 20 век хората са вярвали, че зъбоболът се причинява от зъбни червеи, живеещи във венците.

Когато болката е намалявала, те са смятали, че червеите са си почивали или са спели.

Някои хора дори разработили „лечения” въз основа на тези вярвания. Те включвали рецитиране на заклинания и използване на семена и восък.

  1. Украсените с бижута зъби са били модерни сред маите

Използвайки примитивни дрелки, маите украсявали зъбите си с бижута, които след това били изрязвани в различни форми.

Въпреки че тази мода се е зародила в древна цивилизация, маите показвали много задълбочени способности, защото можели да правят всичко това, без да чупят зъбите.

  1. Човек може да произведе средно около 40 000 литра слюнка

Слюнката помага, като прави храната по-лесна за преглъщане и смилане, и поддържа оралното здраве, неутрализирайки киселините, които могат да увредят зъбите и венците.

За един ден човешкото тяло произвежда почти литър слюнка, което значи, че средно през живота си човек може да отдели към 40 000 литра слюнка.

  1. Четката за зъби може да е развъдник за бактерии

Лесно може да се предположи, че четката за зъби е чиста. Защо да не е? Използва се за почистване, винаги е в контакт с паста за зъби и вода и т.н. За съжаление, четките за зъби не са толкова чисти, колкото си мислите.

Всъщност четката за зъбите може да е дом за над милион различни бактерии. Понеже постоянно я ползвате за премахването им, тя може да е покрита с тях.

Освен това влажността помага на бактериите да процъфтяват върху четката за зъби.

Следователно трябва да я оставяте да изсъхва, да я чистите редовно и да я държите далеч от четките на другите, за да избегнете контакта с други бактерии и вируси.

Трябва също така да сменяте четката си веднъж на три месеца.

  1. Миенето на зъбите след хранене не е най-доброто решение

Може да смятате, че най-добрият начин да се грижите за зъбите си е да ги миете след всяко хранене. Все пак именно тогава се натрупват бактериите в устата.

Това може и да е вярно, но също така трябва да знаете, че след хранене има високо ниво на киселинност в слюнката. Когато съчетаете това с натиска от миенето, по всяка вероятност получавате повече вреда, отколкото полза за зъбите си.

Експертите препоръчват да изплаквате устата си с вода след хранене и да изчаквате поне 30 минути, преди да си измиете зъбите.

***

Колкото повече знаете за зъбите си, толкова по-добре ще можете да се грижите за тях. Затова имайте тези интересни факти на ум, така че да можете да поддържате добра орална хигиена по всяко време.