Шест лоши навика, свързани със здравето на зъбите, които трябва да прекратите сега

1TOOTHД-р Стефани Моън, „Плаза дентал груп”

Много хора изобщо не са наясно, че допускат жизненоважни грешки по отношение на денталното си здраве.

Може и да не го осъзнавате, но използването на зъбите ви като „оръдие на труда” и консумацията на тъмно оцветени напитки ще ви донесат много повече вреда, отколкото полза.

Разгледайте следните грешки по отношение на денталната грижа, така че да не ги допускате и да подобрите оралната си хигиена:

Не използвате правилната четка за зъби

Зъболекарите препоръчват да използвате четки за зъби с мек косъм, за да избегнете увреждането на венците си, което може да доведе до пародонтит.

Важно е да миете венците си с четка по правилния начин, защото ако веднъж унищожите тъканта на венците около зъбите, няма връщане назад.

Купувайте си нова четка за зъби с мек косъм на всеки три месеца.

Освен това винаги трябва да подменяте четката си за зъби, след като сте прекарали настинка или грипен вирус.

Използвате зъбите си като „оръдие на труда”

Зъбите са предназначени за хранене, захапване и усмихване. Те никога не бива да се използват за други цели като отварянето на найлонови торбички с чипс или на упоритата капачка на лака за нокти, например.

Отделете малко време, за да намерите ножица или друг подходящ инструмент за тази работа, така че да избегнете ненужния риск от това да си счупите зъб.

Консумация на тъмно оцветени напитки

Повечето тъмно оцветени напитки, включително червено вино, кафе, чай и Кока Кола, е по-вероятно да оставят петна върху зъбите ви, отколкото по-светлите напитки.

Освен това е важно да запомните, че газираните напитки може да съдържат киселина, която може да се получи в процеса на газиране.

Киселината омекотява повърхността на зъбния емайл. Когато подобна киселинна ерозия се случва често, зъбният емайл не получава възможност да се възстанови.

Не почиствате зъбите си с конец

Около половината от хората в САЩ си чистят зъбите с конец всеки ден, 31% – по-рядко, а 18% – никога.

Проверете дали предпочитате да чистите зъбите си с конец преди или след като сте ги измили.

Научете се как да ги почиствате с конец правилно и след това превърнете този навик в част от оралната си хигиена.

Колкото по-често си чистите зъбите с конец, толкова по-лесно ще ви бъде да свикнете.

Не използвате зъбен протектор (предпазител), който ви е по мярка

Най-добрият начин да се предпазите от контузии, когато участвате в спортни занимания с висока степен на съприкосновение с другите играчи или топката – като футбол, баскетбол или хокей, е да носите зъбен предпазител, който ви е изготвен по мярка.

Макар стандартните протектори да предлагат известна защита, те все пак могат да бъдат разместени доста лесно.

Ако участвате редовно в такива спортове, вземете си зъбен предпазител, който да ви бъде направен по мярка, и го носете през цялото време, докато спортувате.

Приемате „скрита” захар

Повечето хора са наясно, че захарта е опасна за зъбите им. Те обаче не знаят колко много от така наречените „здравословни храни”, които консумират, съдържат големи количества захар.

Например, повечето плодови кисели млека, плодови бонбони, блокчета мюсли и сушени плодове са с високо съдържание на захар.

Винаги четете етикетите с хранителните съставки на подобни продукти, за да няма изненади.