Четири факта за лечението на кореновите канали, които трябва да знаете

От блога на Аакаш Шах в „УебДентал“

За лечение на кореновите канали често се говори като за една от най-болезнените дентални процедури. Самото му споменаване е достатъчно, за да накара хората да изтръпнат и да ги откаже от посещение при зъболекаря, независимо колко силен зъбобол имат.

Само че избягването на посещението в денталната клиника означава, че рано или късно ще се изправите пред неизбежното лечение на кореновите канали. Ако не обръщате внимание на денталните си проблеми, в най-лошия случай рискувате загуба на зъба.

Между другото, лечението на кореновите канали вече не е болезнено и е станало една от най-често извършваните дентални процедури в цял свят.

В тази статия ще разкрием някои факти именно за лечението на кореновите канали.

  1. Какво представляват кореновите канали?

„Коренов канал” е термин, използван за означаване на естествената кухина в зъба. Тази кухина се състои от мека пулпа, съдържаща нерв, кръвоносните съдове и свързващата тъкан.

Пулпата помага на зъба да изникне по време на фазата му на развитие. Обаче след като зъбът израсте изцяло от венците, пулпата вече не изпълнява никаква функционална цел.

Нервът служи само като сензор за студено или горещо. Накратко казано, зъбът може да оцелее без пулпата.

  1. Кога се налага лечение на кореновите канали?

Понякога пулпата може да се инфектира в резултат на увреден нерв или увреждания на заобикалящата я тъкан. В този случай растежът на бактериите може да доведе до получаването на абцес.

Физическите симптоми на това състояние може да включват зачервени, болезнени венци, силен зъбобол и подуване около засегнатия зъб. Болката може да се отключи, когато ядете гореща или студена храна.

Освен това тя може да утихне за няколко дни и после да се появи отново. Трябва да е ясно, че изчезването на болката не е признак за това, че зъбът се е излекувал.

Задължително е да обръщате внимание на състоянието на зъбите си, тъй като зъбният абцес може да доведе до загуба на зъба, ако не се лекува навреме.

  1. Какво представлява лечението на кореновите канали?

Лечението на кореновите канали е дентална процедура, която се използва, за да се спаси засегнатият зъб.

Това лечение включва премахване на инфектираната пулпа от кореновия канал, след което кухината се почиства и дезинфекцира, и се запечатва с изкуствен материал, а на зъба се поставя коронка.

Лечението на кореновите канали запазва естествения вид на зъба и той може да функционира по същия начин като всеки друг зъб. Зъбите с лечение на кореновите канали могат да функционират толкова дълго, колкото и всеки друг зъб.

Лечението на кореновите канали може също така да спаси останалите зъби от заразяване. То ви спасява от загуба на зъба, което може да засегне захапката и дори подреждането на зъбите ви.

  1. Какво да очакваме при лечение на кореновите канали?

Лечението на кореновите канали е обикновена дентална процедура, която може да се завърши с 2-3 посещения в зависимост от състоянието на зъба.

Първо, зъболекарят прави рентгенова снимка, за да определи състоянието на зъба и естеството на инфекцията. Тя/той може да предпише лекарство за лечение на инфекцията преди самата процедура.

По време на самото лечение зъболекарят поставя упойка, за да обезчувстви зъба и района около него.

След това почиства и дезинфекцира кухината на кореновия канал и го запълва с изкуствен материал, за да го запечата. При следващото посещение поставя корона на зъба, за да му придаде естествен вид и усещане.

Винаги се доверявайте на надеждна дентална клиника и квалифициран зъболекар за извършването на лечение на кореновите канали.

Вашият коментар