Четири мита за денталните фасети

Фасетид-р Брент Корнелиус, „УебДентал“

Ако сте мислили за поставянето на дентални фасети на един или повече от зъбите си, поздравления! Фасетите са един от най-бързите начини да подобрите начина, по който изглежда усмивката ви.

Дори фасетите обаче не са универсални и не могат да бъдат прилагани винаги и в абсолютно всякакви случаи, а поставянето им е по-сложно, отколкото си мислят мнозина.

Например, много хора смятат, че фасетите са „моментални”, т.е. че могат да влязат в зъболекарския кабинет и час по-късно да си тръгнат с готовите фасети.

Тук ще кажем каква е истината за този мит, както и три други погрешни схващания за фасетите, които са често срещани .

Мит номер 1: Денталните фасети са моментални

Не, не са. Поставянето на една или повече дентални фасети върху зъбите ви отнема поне две посещения при зъболекаря.

Първо трябва да се провери дали сте подходящ кандидат за поставянето на фасети (освен че трябва да имете криви или повредени зъби, те и венците ви трябва да са здрави).

След това трябва да се изработи моделаж на зъбите, върху които ще ви бъдат сложени фасетите.

Ако зъболекарят има лаборатория в практиката или клиниката, където те се поставят, възможно е той да изпили зъбите ви, да сложи фасетите и да ги залепи още на второто посещение.

Много зъболекари обаче изпиляват зъбите на второто посещение и поставят временни фасети върху тях, а след това слагат постоянните фасети на третото посещение.

Мит номер 2: Фасетите могат да се поставят върху всички зъби и да създадат съвършената усмивка

Макар че това е възможно, фасетите са много скъпи и не се покриват от здравните осигуровки.

Обикновено те струват между 1 000 и 3 000 щатски долара, така че поставянето на фасети на всички зъби може да излезе към 30 000 долара или дори много повече.

Вместо това повечето зъболекари препоръчват на пациентите си, които искат да имат искрящо бели зъби, поставяне на фасети на някои от предните зъби и професионалното избелване на останалите.

Мит номер 3: Денталните фасети могат да заменят липсващите зъби

Макар че фасетите могат да запълнят празнини между зъбите, те не могат да заменят лиспващи зъби и винаги се поставят върху съществуващ зъб. Този зъб може да бъде счупен или много крив, но винаги трябва да го има.

Пациентите, вярващи на този мит за фасетите, вероятно ги бъркат с денталните имплантати, при които зъболекарят поставя изкуствен корен на зъба в челюстта ви и след това прикрепя към него заместващ зъб или мост.

Така че именно денталните имплантати заместват липсващите зъби, а не денталните фасети.

Мит номер 4: Денталните фасети траят завинаги

Де да беше вярно! Макар че денталните фасети са много здрави и с тях можете да се храните без ограничения, те ще трябва да бъдат сменени на определен етап.

Когато биват добре поддържани, фасетите издържат от пет до дванадесет години.

Качествената им поддръжка означава, че трябва да се грижите за тях така, както се грижите за всеки свой зъб (защото те всъщност покриват зъбите ви).

Това означава, че трябва да внимавате с консумацията на захарни изделия и скорбяла, да миете зъбите си по два пъти на ден, да ги чистите с конец поне веднъж на ден и да ходите при зъболекаря си за професионално почистване поне два пъти в годината.

***

Денталните фасети са страхотни. Те изглежда точно като истинските ви зъби, но въпреки това подобряват формата и вида им страшно много.

Фасетите може би не са съвършеното решение за оцветените, криви или счупени зъби, но наистина са много близко до него.

Вашият коментар