Често задавани въпроси за денталните имплантати

дентални имплантиОт блога на д-р Мериелейна Перон

Денталните имплантати извършиха революция в подмяната на изгубените зъби. Те са по-безопасни, по-дълготрайни и по-изгодни от традиционните мостове или протези.

Ето отговорите на някои от най-честите въпроси за денталните имплантати:

Какво представляват денталните имплантати?

Денталният имплантат представлява изкуствен титаниев имплантат, използван за да имитира корена на зъба в костта. Изкуственият зъб (дентална корона) се поставя върху денталния имплантат, за да замени липсващия зъб или зъби в усмивката Ви. Денталните имплантати може да се използват, за да поддържат единична корона, дентален мост или дори цяла протеза.

Какви са предимствата на денталните имплантати?

Денталните имплантати ви носят следните животопроменящи ползи:

 • С тях се чувствате естествено. Усещате ги като собствени зъби.
 • Поддържат се като естествените зъби. Те са не просто удобни, но и се поддържат по същия начин: миене, чистене с конец и редовни посещения за професионално почистване.
 • Възстановена способност за дъвчене. Денталните имплантати ви позволяват да дъвчете любимата си храна без болка, неудобство или страх.
 • Подобрена комуникация. С цял набор от зъби речта ви ще се подобри.
 • Консервативно лечение. Хирургическата операция рядко се смята за консервативна, но в този случай е такава. Денталните имплантати запазват естествената зъбна тъкан, като се избягва нуждата да се изпиляват съседните зъби за конвенционално поставяне на мостове.
 • Козметика. Денталните имплантати имат способността да възстановяват изгубената усмивка, правейки ви по-привлекателни за останалите.
 • Запазване на костта. Когато се изгубят зъби, костта в челюстите се променя и свива. При поставяне на денталните имплантати, костните нива остават, каквито трябва да са, поддържайки здрава костна структура в лицето и челюстта.
 • Без разваляне на зъбите. Денталните имплантати не се развалят.
 • Повишена увереност и самочувствие. С обновена усмивка вие се чувствате по-добре и уверени в това, че можете да се усмихвате напълно.

Колко посещения са необходими за поставянето на дентални имплатни?

Това е индивидуално за всеки пациент. Като цяло, 1-2 посещения са необходими за поставяне на диагноза и формулиране на цялостен план за лечение с дентални имплантати. Извършват се подходящите прегледи, включително рентген и евентуално 3D CT Scan, както и задълбочен преглед с целия екип от медици, който включва хирург и протезист. След това се извършват обикновено една или две хирургически процедури, изискващи едно или две следоперативни посещения.

Болезнени ли са денталните имплантати?

Обикновено болката или дискомфортът са минимални, ако изобщо ги има. След поставянето на денталните имплантати болката обикновено варира от лека до умерена и се контролира с подходящи лекарства, които се продават с или без рецепта.

Каква е трайността на денталните имплантати?

Денталните имплантати могат и би трябвало да издържат много дълго време. Въпреки че нищо не е вечно, денталните имплантати могат да траят цял живот. Всъщност денталните корони, мостове или протези са тези, които често се износват с течение на времето, в резултат на екстремния натиск върху тях от дъвченето. Обикновено е необходима замяна на денталните корони на всеки 10-15 г.

Факторите, допринасящи за проблеми с денталните имплантати, включват:

 • несполучлива интеграция на денталните имплантати. Това се получава, когато костта на челюстта не израства и не навлиза между нишките на денталния имплантат. Това срастване между костта и денталния имплантат се нарича остеоинграция. Ако остеоинграцията не се получи, денталните имплантати ще  се клатят или ще изпаднат изцяло. За да намали този риск, вашият имплантолог ще оцени количеството и качеството на челюстната кост преди операцията. Това ще позволи на имплантолога да постави дентални имплантати само в места, където има повишен шанс за успех. Ако остеоинтеграцията не се случи, денталните имплантати могат да бъдат премахнати и отново да се опита имплантатна операция след пълното заздравяване на съответната част на челюстта.
 • дентална инфекция (периимплантити). Макар и рядко, това е най-често срещаното усложнение в денталната имплантатна хирургия. Околната кост и венци може да се инфектират по време на или след поставянето на денталните имплантати. Това може да се случи поради лоша хирургична техника, замърсен имплантат, лоша заздравителна способност (при диабетик, пушач, прием на лекарства за остеопороза). Най-голяма е опасността това да се случи по време на хирургичното поставяне на денталния имплантат в костта. Инфекцията на имплантата е състояние, известно като периимплантит. Периимплантитът се характеризира с възпаление или подуване на тъканите около денталния имплантат. Периимплантитът също така може да се появи като вторична инфекция по-късно. Той е форма на пародонтално заболяване, което може да доведе до възпаление, костна загуба и проблем с имплантата, ако не се лекува бързо и качествено. Въпреки че инфекциите на денталните имплантати обикновено се причиняват от присъствието на бактерии по време на или веднага след операцията за поставянето им, инфекцията може да се появи месеци или дори години след като са поставени.
 • увреждане на околната тъкан. Усложненията при денталните имплантати, свързани с хирургическите грешки, засягащи съседните зъби, нерви или синуси, са пряко свързани с опита и уменията на имплантолога. Имплантолог с подходящите умения и опит може да открие потенциални проблеми, като прегледа рентгенова снимка или компютърна томография, и назначи качествен план за лечение (включително идеалното местоположение и ъгъл) и го извърши правилно, без усложнения. Дори при най-опитния имплантолог винаги има вероятност от усложнения на денталния имплантат. Важно е да се знае, че с опита идва разбирането какво може да се случи. Това е важно, защото опитен имплантолог може лесно да се справи с всякакви усложнения, които биха могли да се появят по време на операцията или след това.

Може ли някой да отгатне, че имам дентални имплантати?

Никой освен вас и зъболекарят ви няма да знае, че имате дентален имплантат. Дори самите пациенти няма да чувстват денталния имплантат в челюстната кост. Единственият начин това да се открие е с рентген.

Какъв е процентът на успех при дентални имплантати?

Проучванията показват, че процентът на успех при поставени имплантати е над 98% за всички видове дентални имплантати.

Заключение по повод денталните имплантати

Денталните имплантати са технология с много висок процент на успеваемост. Ако Ви липсват един или повече зъби, то в интерес на дълготрайното ви дентално здраве е да проверите дали сте добър кандидат за дентални имплантати. Имплантатите са високопредсказуеми, давайки ви възможност лесно да възстановите усмивката си.

Вашият коментар