Три (а скоро и четири) начина, по които зъболекарят може да замени липсващите ви зъби

Мостд-р Андрю Святович,
„Хъфингтън поуст”

Всички знаем какво е да загубиш зъб. Всъщност някои от нас дори са получавали награди за това – благодарности на Феята на зъбчетата!

Докато млечните ни зъби трябва да паднат, постоянните ни зъби би трябвало да са… постоянни. Но понякога животът ни изправя пред различни обстоятелства и в резултат на кариес, пародонтит и травми губим зъб. Или зъби.

Добрата новина е, че ако наистина изгубите зъб, зъболекарят ви има няколко начина, по които да ви помогне.

Ето три възможности за лечение, които съществуват в момента, и четвърта, която ще е на разположение в недалечното бъдеще.

1) Протези

Протезите може да се използват за замяна на някои и дори на всичките ви зъби. Те изглеждат като истинските зъби и могат да се използват по същия начин.

Уловката е, че са снемаеми. Вечер сваляте протезите си, за могат венците ви да си отпочинат по същия начин, по който сваляте обувките си, за да си починат ходилата ви.

Протезите са се развили много през последните десетилетия. По-рано на зъболекарите бяха необходими множество посещения от страна на пациента – понякога повече от пет – за да ги изработят правилно.

Днес, благодарение на новите дигитални технологии, могат да се получат същите резултати с по-малък брой посещения.

Когато става въпрос за замяна на липсващи зъби, протезите са най-икономичният вариант.

Една добре изработена протеза може да трае много дълго време и дори може да бъде преправена, ако има промени в устната ви кухина. Например, ако изгубите още един зъб, към протезата може да бъде добавен нов.

2) Мостове

Мостът е структура, която се поставя над празно пространство, за да свърже два обекта. Денталният мост представлява същото нещо.

Поставяме заместващ зъб на мястото на липсващия зъб и го свързваме с короните от двете му страни.

Мостът може да е добър вариант за вас, ако зъбите от двете страни на празнината също имат нужда от корони.

Но ако тези зъби са здрави, можете да помислите за други възможности за лечение. Все пак, ако даден зъб е здрав, най-добре е да бъде запазен непокътнат.

Имайте предвид, че за размера на моста има ограничения. Ако ви липсват шест поредни зъба, мостът не е добър вариант, защото няма да има достатъчна опора в средата си.

Точно като моста, по който минавате с колата си, най-добрият дентален мост е този, който има опора на няколко точки под себе си.

3) Имплантати

Денталният имплантат представлява титаниев винт, който се поставя в челюстта, позволявайки върху него да се закрепи изкуствен зъб (корони, мостове или протези).

Американската дентална асоциация препоръчва имплантатите като стандарт за заменяне на липсващи зъби. Имплантатите изглеждат и се усещат като естествените зъби и поставянето им е една от най-успешните процедури, която извършваме като зъболекари.

Не всеки може да използва зъбни имплантати обаче. Това зависи много от медицинската история на дадения човек или от това колко кост има, върху която да се държи имплантатът. Зъболекарят ви може да ви обясни вариантите за лечение във вашия случай.

4) Лечение със стволови клетки

Бъдещето на денталната медицина започва да изглежда наистина страхотно!
Има много различни видове стволови клетки у възрастните, които се намират в денталните тъкани. Някои учени вече ги използват, за да отгледат части от зъб.

Всъщност при едно изследване са отгледали цял корен на зъб, след което са успели да го имплантират в челюстта и да поставят корона върху него.

Това лечение е изпробвано върху прасета и е само въпрос на време преди зъболекарите да могат да ги използват и при хората.

Освен това вече има компании, които извличат стволови клетки от млечните зъби и мъдреците и ги съхраняват в тъканна банка в случай, че един ден ви потрябват.

Зъбните стволови клетки имат потенциала да се развиват в различни тъкани, не само дентални – например в сърдечна тъкан или тъкан на панкреаса – така че може да е добра идея да не давате млечните си зъбчета на Феята на зъбчетата.

***

Независимо как точно сте изгубили зъбите си, запомнете, че има няколко различни варианта за заменянето им.

Лечението и цената варират в зависимост от варианта, който изберете, но зъболекарят ви може да ви информира подробно за всичко това. Целта е в крайна сметка да имате най-добрата възможна усмивка.

Вашият коментар