Съживете денталната си практика със софтуер за напомняния на пациентите

Разбивка на предпочитанията на пациента относно методите за напомняне за час при зъболекаря. Снимка: Проучване на Software Advice

Разбивка на предпочитанията на пациентите (по възрастови групи) относно методите за напомняне за час при зъболекаря. Снимка: Проучване на „Софтуерен съвет“

От блога на дентална клиника „Голдин, Прейзър & Прейзър”, Далас, Тексас, САЩ

В много дентални практики пропуснатите часове на пациентите са най-голямата причина за загуба на приходи. В стремежа си да намалят тези хронични отсъствия все повече практики се възползват от софтуер за управление на графика, който предоставя редица методи, чрез които да напомнят на пациентите си за насрочените им часове в зъболекарския кабинет.

При една средностатистическа дентална практика, обслужваща около 2 500 пациенти, проследяването на всички тях често е плашеща задача, ако не разполагате с подходяща система за това.

Първият (и най-остарял) метод за проследяване на пациентите включва преглеждане на хартиените им картони, определяне на датата на последното им посещение и изпращане на картички или позвъняване по телефона за насрочване на следващия им час.

Вторият подход е частично автоматизиран, съчетавайки ръчния труд и дигиталната технология. Периодично се извежда списък с „отсъстващите” пациенти, използвайки софтуер за управление на практиката, след което членовете на екипа на денталната ви практика търсят всеки от пациентите по имейл или телефон.

Третият начин разчита на изцяло автоматизирана система, включваща дигитални възможности за насрочване на часове и напомняне. Те могат автоматично да изпращат текстови съобщения и имейли за напомняне на закъснелите пациети, като предлагат и по-достъпни възможности за насрочване на часове.

Ето и ключовите заключения от проучване, извършено от „Софтуерен съвет” (Software Advice), сайт за изследване на използването на софтуерни програми:

• 30% от денталните пациенти предпочитат да получават напомняния за часовете си чрез SMS.

• Когато се разделят по възрастови групи, повечето пациенти над 34 г. (общо 65% от тази група) предпочитат да получават напомняния по имейл.

• Средно 40% от респондентите предпочитат да си насрочват час при зъболекаря по телефона, интернет или текстово съобщение, вместо лично, на място.

• Възрастовата група с най-голямо предпочитание за насрочване на часове онлайн и чрез текстово съобщение е тази между 35 и 54 години.

• Най-популярният срок, в който пациентите (53% от всички запитани) биха желали да получават напомняния за предстоящия им час при зъболекаря, е 1-3 дни предварително.

Проучването сочи, че ефективната система за подканване на пациентите се отплаща на денталната практика.

Според американската Академия по обща дентална медицина, средностатистическият зъболекар има 60-70% вероятност да убеди съществуващите си пациенти да се подложат на други препоръчани ог него/нея лечения, които съответно ще донесат нови приходи, но при новите пациенти тази вероятност спада до 20%.

Способността да доведете пациентите си отново във вашия кабинет определено се отплаща и специализираният софтуер за управление на денталната практика може да даде на зъболекарите средството, с което да направят това.

Вашият коментар