Стволовите клетки от мъдрец могат да помогнат при абразия на роговицата

Мъдреците са добър източник на стволови клетки. Снимка: wisdomteethchicago.net

Мъдреците са добър източник на стволови клетки. Снимка: wisdomteethchicago.net

Стволови клетки от денталната пулпа на мъдреците могат да бъдат „подмамени” да се превърнат в клетки на роговицата и един ден да се използват за лекуване на корнеална абразия, причинена от инфекция или нараняване, според учените в Училището по медицина в Питсбъргския университет в щата Пенсилвания, САЩ.

Откритията, публикувани в журнала „Стволовите клетки – транслационна медицина” (STEM CELLS Translational Medicine) показват, че те могат също така да станат и нов източник на корнеална тъкан за трансплантиране, направена от собствените клетки на пациента, пише „Сайънс дейли”.

Корнеалната слепота, засягаща милиони хора по целия свят, обикновено се лекува с трансплантиране на донорски роговици, казва старшият научен сътрудник Джеймс Фъндърбърг, който е професор по офталмология в Питсбъргския университет и помощник-директор на Центъра за възстовяване на зрението „Луис Дж. Фокс” (Louis J. Fox Center for Vision Restoration), съвместна програма на Очния център на Питсбъргския университет и Института за възстановителна медицина „Макгавън” (McGowan Institute for Regenerative Medicine).

„Съществува недостиг на донорски роговици и отхвърляне на донорската тъкан, което може да доведе до постоянна загуба на зрението. Нашата работа е обещаваща, понеже използването на собствени клетки за лечението може да ни помогне да избегнем тези проблеми”, заявява той.

Експериментите, проведени от водещия автор д-р Фатима Сиед-Пикард (Fatima Syed-Picard), която също е от Факултета по офталмология на Питсбъргския университет, и екипа й показват, че стволовите клетки на денталната пулпа, получени от третия молар, или мъдрец, изваден в Училището по медицина в Питсбъргския университет, могат да се превърнат в стромални клетки, наречени кератоцити, които имат същия ембрионален произход.

Екипът е инжектирал модифицираните кератоцити в роговиците на здрави мишки, където те са се внедрили без признаци на отхвърляне. Учените също така използвали клетките, за да развият структура на корнеалната строма, близка до естествената тъкан.

„Други изследвания са показали, че стволовите клетки от денталната пулпа може да се използват, за да се създадат нервни, костни и други клетки”, отбелязва д-р Сиед-Пикард и добавя: „Те имат голям потенциал за приложение в регенеративните терапии.”

В бъдещата си работа учените ще оценяват дали техниката може да коригира корнеалната абразия при животните.

Източник:

  1. Fatima N. Syed-Picard, Yiqin Du, Kira L. Lathrop, Mary M. Mann, Martha L. Funderburgh, James L. Funderburgh. Dental Pulp Stem Cells: A New Cellular Resource for Corneal Stromal Regeneration. STEM CELLS Translational Medicine, February 2015 DOI: 10.5966/sctm.2014-0115

Вашият коментар