Слухова „обратна връзка“ може да подпомага оралната хигиена

Миене на зъбитеУчени от Япония са открили, че това, доколко ефикасно човек си мие зъбите и доколко остава доволен от миенето, зависи много от звука, който се получава при търкането на космите на четката в емайла.

Резултатите от изследването са публикувани в Международния журнал за изкуства и технологии“ (International Journal of Arts and Technology).

Учените Таку Хачису (Taku Hachisu) и Хироюки Каджимото (Hiroyuki Kajimoto) от Университета по електрокомуникации в Чофу, Япония, обясняват как модулирането на звука на триене се отразява върху ефикасността на миене на зъбите и на удовлетворението от него.

При опитите с доброволците, почистващи зъбите си, екипът учени използвал миниатюрен микрофон, поставен в модифицирана четка за зъби, с цел да се измери звука, който се получава в устната кухина при миенето на зъбите.

След това звукът бил модулиран и чрез слушалки бивал отвеждан до ушите на доброволците, за да се провери какъв ефект ще има върху ефикасността на миене на зъбите и удовлетворението от него.

В резултат учените открили, че ако манипулират височината или честотата на звука, може да променят възприятията на доброволците за комфорт и извършване на задачата.

Те също така установили, че ако постепенно повишават честотата на звука с напредването на миенето на зъбите, доброволците чувстват по-голяма удовлетвореност, и смятат, че накрая зъбите им са по-чисти.

„Миенето на зъбите носи „отрицателна награда” на пациентите, тъй като то се прави, за да се избегне появявата на зъбен кариес. Много хора намират тази задача за скучна. Следователно те не мислят за ефект от пропускането на това действие, докато не започнат да страдат от кариес или други заболявания”, обясняват учените.

Резултатите от изследването им показват, че е възможно да мотивират потребителите, като манипулират интерактивно честотата на звуците при миенето на зъбите, така че изпълнението на задачата да е по-удовлетворяващо.

Друго постижение на изследването е откритието, че чрез вграден сензор системата може да предупреди дали човек се мие прекалено силно, което може да увреди венците.

Така тя може даде слухова обратна връзка, за да насърчи човека да мие зъбите си по-нежно.

Прототипната система изисква потребителят да носи слушалки, което в истинския живот е непрактично.

Съществуват системи за пренос на звука през костите, които могат да бъдат вградени в „умната” четка за зъби, така че в устната кухина да се създава засилена звукова обратна връзка.

Екипът учени вече набира доброволци, които да изпробват системата вкъщи.

Източник:

  1. Taku Hachisu, Hiroyuki Kajimoto. Augmentation of Toothbrush by Modulating Sounds Resulting from Brushing. Int. J. Arts and Technology, 2015; Vol. 8, No. 4, pp.307-324 DOI: 10.1007/978-3-642-34292-9_3