Развитие на денталната практика чрез „маркетинг на каузите”

Снимка: marketingmailbox.com

Снимка: marketingmailbox.com

От Джил Настасия, „Ем Ди Пи Ем Кънсълтинг“

Съвременният собственик на дентална практика е изправен пред огромно предизивкателство: трябва да е едновременно и зъболекар, и предприемач.

Съчетаването на зъболекарството с предприемачеството води до това все нещо да ви убягва. И това обикновено е маркетинговият ви план, а така също и неговото изпълнение.

Проблемът е следният: без ефективен маркетингов план, който да бъде изпълняван прилежно, ще ви е трудно да поддържате стабилен приток на нови пациенти и може би дори да задържите съществуващите си такива.

Има и един още по-голям проблем, пред който сте изправени. В днешно време дори да направите всичко както трябва с вашия маркетингов план и да успеете да го приложите, все едно, ще ви е трудно да развиете практиката си.

Главната причина за това е, че потребителите (потенциалните пациенти) са претоварени с информация и обръщат внимание само на нещата, които са важни за тях. За вас е предизвикателство да привличете и задържите вниманието им.

Позиция

Един от най-ефективните начини да привлечете и задържите вниманието на целевата си аудитория е да се обърнете към нещата, от които тя се интересува. Като цяло денталната медицина не е сред тях, дори и те да се нуждаят от дентална помощ.

В действителност хората винаги имат някаква „страст” – т.е. неща, с които са свързани на емоционално ниво. Откриването на тази страст води до най-успешните маркетингови кампании за дентални практики.

Една такава „страст” е подкрепата за обществени каузи на местно или национално ниво, а маркетинговият похват, известен като „маркетинг на каузите”, е начин да приобщите денталната си практика към каузите, подкрепяни от аудиторията, която се опитвате да привлечете.

Какво представлява маркетингът на каузите?

Според книгата „Маркетинг на каузите за неправителствения сектор”, „маркетингът на каузите е процес, интегриращ едни ценности с други ценности, свръзващ маркетингови цели с обществени нужди”.

Маркетингът на каузите се получава например, когато дадена фирма и неправителствена организация съчетаят ресурсите си, за да постигнат обща цел, като в същото време поотделно постигат и индивидуалните си цели.

Например една фирма може да дари пари за дадена кауза и в замяна да получи реклама пред аудиторията на неправителствената организация. А неправителствената организация формира партньорство с местна или глобална търговска марка (бранд), за да повиши осведомеността и да получи подкрепата, от която се нуждае, за да изпълни мисията си.

Защо трябва да ви интересува това?

Вече споменахме, че управлението на зъболекарска практика днес става много по-трудно, отколкото в миналото, заради необходимостта да привлечете и задържите вниманието на хората.

С добра кампания, използвайки маркетинга на каузите, ще можете да докоснете хората като съобразявате маркетинговите си усилия с нещата, които са тяхна страст. Така на практика ще формирате емоционални връзки с вашата целева аудитория, докато маркетирате услугите на денталната си практика.

Според Форума за маркетинг на каузите „64% от американците са по-склонни да поддържат някакви каузи и въпроси, след като първо са „харесали” или „последвали” дадена организация в интернет (за най-младото поколение този процент е 80%).

Други данни сочат, че 91% от потребителите в света е вероятно да сменят предпочитаната си продуктова или търговска марка с друга, която е свързана с добра кауза, при положение, че цената и качеството им са сравними.

Това е само една извадка от статистиката, разкриваща желанието на хората да се приобщават към компании, подкрепящи каузи, които са от важност за тях.

Как ще се отрази това на денталната ви практика?

Най-лесният начин да се покаже това е като се съсредоточим върху социалните медии.

Всички знаем, че социалните медии са натоварени платформи. Там хората се запознават, поздравяват и прекарват време заедно. Специалистите по маркетинг от всякакви сфери работят като луди, за да намерят начин да се свързват с целевите си групи в социалните медии.

Едно нещо, което пропускат повечето компании обаче, е, че социалните медии – по определение – са социални, т.е. свързани с общуване. Това означава, че хората, използващи социалните медии, се намират там, за да участват в обществени дейности много повече, отколкото за да правят какъвто и да било бизнес или да вършат някаква работа, включително да си избират зъболекар.

Така че имайки предвид, че социалните медии са свързани с общуването – а вие – както и много други предприемачи – бихте искали да ги използвате като маркетингов ресурс. За да се получи, най-доброто, което можете да направите, е да сте общителни.

Защо? Защото маркетингът по определение е социален. Виждате ли накъде бия?

Можете да изградите своя бранд (марка) именно чрез маркетинга на каузите. Ако сте местен бизнес, по определение ви трябва брандиране (маркетиране) на местно ниво.

Разбира се, можете да изградите своя бранд около денталната медицина, но това става все по-трудно с течение на времето. Водеща причина за това (освен претовареността с информация!) е, че всички зъболекари и дентални практики изглеждат еднакви на повечето потребители.

Вашата работа – ако маркетингът ви е правилен – е да изградите бранд (или търговска марка), който да ви отличава от конкуренцията.

Как ще ви помогне маркетингът на каузите в това отношение? Опитайте се да си представите, че в рамките на вашата общност сте станали „зъболекарят, който дава”, или „даващият зъболекар”.

Започвате ли да разбирате как маркетингът на каузата ще ви помогне да развиете своя собствен бранд?

Някои идеи като за начало
Ето няколко начина, чрез които можете да се възползвате от маркетинга на каузите, за да развиете практиката си като изградите по-силна връзка с местната общност:

Дарете част от приходите си на 1-2 неправителствени организации във вашия град или общност и направете така, че за това да се говори в социалните медии, включително и вие сам да говорите за него.
• Публикувайте в страницата си във Фейсбук статии за работата на неправителствени организации във вашата общност.
Партнирайте си с други местни фирми, за да предоставите образователни семинари в местните училища – например като помогнете на децата да научат колко важна е добрата дентална хигиена.
• Накарайте екипа си да участва като доброволци в проекти и начинания в помощ на общността – например да раздават образователни материали за денталната хигиена на различни събития.
• Раздавайте торбички с пособия за дентална хигиена и информация на събития за деца във вашия град или общност.

Сигурна съм, че мнозина от вас вече се занимават с доброволческа дейност в рамките на населеното място, в което живеят.

Проблемът е, че не правите това като част от вашите маркетингови усилия по един систематизиран начин.

Може вече да вършите част от гореспоменатите неща, но дали говорите за тях във Фейсбук? А имате ли страница на сайта на денталната ви практика, която да е посветена на тях?

Има милион начини да изградите и изпълните ефективна кампания за маркетинг на каузите.

Ключовият фактори красотата на този тип маркетинг – че с разрастването на вашия бизнес, расте и възможността ви да помагате на хора в нужда!

Вашият коментар