Прекалено сте възрастни за кариес? Помислете отново, казват зъболекарите

Снимка: Chalabala/iStockphoto, Getty Images

Снимка: Chalabala/iStockphoto, Getty Images

От „Ю Ес Ей Тъдей“

Алис Богосян, зъболекар в Найлс, щата Илинойс, САЩ, казва, че наскоро е работила над 87-годишна пациентка, когато открила кариес и възкликнала: „Това трябва да е някаква шега!”

Богосян, потребителски съветник към Американската дентална асоциация, не е изненадана от възрастта на пациентката. Изненадата й идва от факта, че пациентката е собствената й майка.

„За щастие успях да спася зъба„, казва тя – нещо, което не винаги е възможно при по-възрастните пациенти.

Хората от всички възрасти трябва да са наясно, че кариесите не се появяват само при децата, изтъкват зъболекарите. С нарастване на възрастта рискът от кариес дори може да се повиши.

Зъбният кариес е проблем колкото за децата, толкова и за възрастните”, казва Джудит Джоунс, професор по обща дентална медицина, здравна политика и изследване на здравните услуги в Бостънския университет.

Освен това зъбният кариес е и по-постоянна заплаха в днешни дни, когато повечето възрастни хора запазват поне част от зъбите си.

Само преди 50 г. повече от половината от хората над 65 г. в САЩ са губили всичките си зъби и са имали нужда от протези. По-нови данни показват, че 15% от американците на възраст между 65 и 74 години и 22% от тези над 75 години са без зъби, според федералния Център за превенция и контрол на заболяванията.

Но тези от възрастните хора, които са запазили зъбите си, невинаги имат здрави зъби: над 20% от пациентите над 65-годишна възраст са имали нелекувани кариеси през 2008 г., сочат данните на Центъра за превенция и контрол на заболяванията. На по-голям риск са изложени по-бедните и мъжете.

Кариесите може да доведат до болка, инфекция и загуба на зъба. Те също така може да се възприемат като „гръм от ясно небе” от възрастните хора, казва Кристина Дауни, асистент по дентална екология в Университета на Северна Каролина в Чапъл хил (University of North Carolina at Chapel Hill).

Дауни, която също така е гостуващ лектор в Университета „Дюк”, споделя: „Много хора идват в кабинета ми, заявявайки: „Винаги съм имал/а здрави зъби, а сега имам кариес, какво става?”

Ето някои от възможните причинители на зъбен кариес в по-напреднала възраст:

 • Храненето и особено захарта. Захарта е вредна за зъбите, независимо дали сте на 7 или 70 години. Когато поемате захар чрез храната или напитките, бактериите в устната ви кухина произвеждат киселина. Киселината разгражда защитния емайл на зъбите, позволявайки тяхното разваляне. Яденето на плодове с висока киселинност като цитрусовите също може да увреди емайла.
 • Сухота в устата. Това е страничен ефект от над 500 медикамента, включително много лекарства, често срещани при по-възрастни хора, казва денталната асоциация. „Нашата слюнка има почистващ, антикариесен ефект, изтъква Богосян.
 • Отдръпнати венци. Ако имате заболяване на венците, е по-вероятно кариесите да достигнат до корените на зъбите, казва Джоунс.
 • Липса на зъболекарска грижа. Много хора губят денталните си осигуровки, когато спрат да работят, и спират да ходят на зъболекар, посочва Джоунс.
 • Когнитивни и здравословни предизивкателства. Хората с деменция може да забравят да си мият зъбите или това да не ги интересува, а болногледачите им може да не го компенсират, споменава Дауни. Обездвижването и други физически затруднения също така могат да са проблем за денталната хигиена.

Предотвратяването на кариесите във всяка възраст означава миене с флуоридна паста поне два пъти на ден в продължение на две минути плюс почистване с конец и редовни посещения при зъболекар, напомнят зъболекарите.

Някои хора трябва да предприемат допълнителни стъпки, използвайки по-силни специално предписани флуоридни пасти и орални продукти за овлажняване, добавя Дауни.

И всеки човек трябва да внимава какви храни и напитки консумира. Ето ги съветите на Богосян за хранителна диета, която да предпазва зъбите:

 • Разпознавайте захарта във всичките й форми. Преглеждайте етикетите за мед, царевичен сироп, декстроза, фруктоза и други подсладители, казва тя. „Всичко това е захар.”
 • Внимавайте с лепкавите храни. Изсушени плодове, карамел и други лепкави сладки неща може да засилят развалянето на зъбите. Дори хлябът и крекерите, които залепват за зъбите, могат да се превърнат в захар и да причинят неприятности.
 • Не се пристрастявайте към сладките напитки или бонбони. Пиенето на подсладен чай или смученето на твърди бонбони в продължение на часове „къпе” зъбите ви в захар.
 • Ограничете храните с висока киселинност. Това включва цитрусовите плодове, както и безалкохолните напитки, дори и ако са без захар.
 • Пийте вода, най-добре флуорирана чешмяна вода, когато можете. Жабурете се с вода след яденето на сладки, лепкави храни или храни с висока киселинност.
 • Повишете приема си на калций, като консумирате прясно мляко, кисело мляко, сирене и зелени салати. Това може да подпомогне възстановяването на емайла.

Вашият коментар