Порцеланови фасети за естествено красива усмивка

Снимка: http://drperrone.com

Снимка: http://drperrone.com

От блога на д-р Мериелейна Перон,
Лас Вегас, Невада, САЩ

Порцелановите фасети често се смятат за нещо характерно за Холивуд. За това си има причина, тъй като множество актьори и актриси имат ненормално съвършени бели зъби.

Козметичната дентална медицина е изкуство, а усмивките могат да бъдат преправяни, така че да изглеждат съвършени. Макар че съвършенството зависи от гледната точка. Някои хора харесват да имат малки разстояния между зъбите си или пък някой зъб, който малко да се разминава с останалите.

Порцелановите фасети вършат много добра работа, защото козметичните промени могат да бъдат направени без по-инвазивни дентални процедури.

 

Подходящи ли са порцелановите фасети за Вашата усмивка?

Желание за нова, красива усмивка. Като цяло, когато някой желае промяна във външния си вид, особено такава, която изисква значителна финансова инвестиция, той е по-склонен да я поддържа качествено.

Ако не се грижите за порцелановите фасети, те могат да се счупят или да доведат до увреждане на зъбите. Редовните дентални прегледи, професионалните почиствания и отличната дентална хигиена са неизменна част от това усмивката ви да изглежда по най-добрия начин.

Здрави зъби и венци. Ако имате развалени или счупени зъби или пародонтална болест, вие не сте подходящ кандидат за поставяне на порцеланови фасети, тъй като за тях се изисква добро орално здраве.

Устната кухина трябва да е здрава и да е в стабилно състояние, така че да са налице подходящи условия за поставянето на порцеланови фасети.

Затова ви е необходим цялостен дентален преглед, който да оцени оралното ви здраве. Ако устната ви кухина не отговаря на някои от горните условия, най-добре избягвайте порцелановите фасети поради повишената вероятност тази дентална процедура да завърши с неуспех.

Подреждането на зъбна редица. Хората с неправилно подредени зъби също не са подходящи за порцелановите фасети, тъй като това би предизвикало проблеми с подготовката на зъбите при поставянето на фасетите.

Добрият специалист по козметична дентална медицина би се отнесъл доста консервативно, когато премахва част от естествената структура на зъба. Ако зъбите са твърде неправилно подредени, това означава, че ще трябва да се премахне по-голяма част от тях, за да се поставят фасетите.

Премахването на по-голяма част от зъба би довело до чувствителни зъби и дори оголване на нервите (което пък би наложило лечение на кореновите канали). Така че в случаи с неправилно подреждане на зъбите най-добре би било първо да се предприеме ортодонтско лечение.

– Достатъчно количество зъбен емайл. Зъбният емайл е необходим, за да може порцелановите фасети да се закрепят за зъбите ви.

Ако зъбът е значително изхабен или увреден, порцелановите фасети няма да могат да се закрепят добре, и следователно няма да са добър вариант за вас. В този случай по-добър избор би било поставянето на цялостна корона.

Цвят на зъбите. Като цяло порцелановите фасети изглеждат най-добре, когато са тънки и прозиращи.

Ако зъбите ви са силно потъмнели, най-добре е първо да се подложите на избелване, преди да ви бъдат поставени фасети. Възможно е закриване на потъмняването, но крайният резултат няма да изглежда толкова естествено.

Линията на венците. За да имате естествен вид, са необходими правилни контури на венечната тъкан.

Ако височината на венците е извън пропорциите, те ще трябва да бъдат преправени с гингивектомия, преди да може да ви се поставят фасети.

Орални навици: гризане на ноктите или скърцане със зъби (бруксизъм). Хората с навици като бруксизъм и гризане на ноктите не са подходящи за порцеланови фасети.

Фасетите не могат да понесат силния стрес, на който ги подлага стискането на челюстите или скърцането със зъби. Ако пациентът скърца със зъби само през нощта, фасети могат да се поставят, ако след това зъбите бъдат защитени с нощен предпазител. Други орални навици като гризане на ноктите, дъвчене на химикалки и отваряне на опаковки със зъби също могат да увредят фасетите и да ги развалят.

Заключение относно порцелановите фасети

Порцелановите фасети могат да ви помогнат да превърнете обикновената си усмивка в необикновена такава. Изложената по-горе информация би трябвало да даде на всеки достатъчно сведения, ако той обмисля промени в усмивката си. Една естествена на вид усмивка е само на една зъболекарска процедура разстояние.