Ползите от червеното вино за борбата със зъбния кариес

red wineВъзможно ли е червеното вино да е полезно за зъбите?

Следващия път, когато седнете на по чаша червено вино и започнете да се чувствате виновни – имаме добри новини за вас: ползите от червеното вино са по-големи, отколкото сте очаквали!

Ново изследване потвърждава, че червеното вино има антикариесни свойства, съобщава изданието „Холивудски зъболекар“.

Изследването на Съвета по научни изследвания в Испания е публикувано в Журнала по земеделска и хранителна химия.

Групата учени е използвала четири тестови субстанции: червено вино, червено вино без алкохол, червено вино с допълнителен екстракт от гроздови семена и вода с 12% съдържание на етанол.

Всички освен водата с 12% етанол показали значителен ефект при забавянето на бактериалния растеж в устната кухина.

Единствената разлика между четирите субстанции? Три от тях съдържат червено вино. Водата с 12% етанол не съдържала червено вино и не е имала същия ефект.

Резултатите карат учените да смятат, че червеното вино всъщност има потенциал за борба със зъбния кариес.

Значи да продължаваме да пием червено вино?

Въз основа на тази новина чаша червено вино на ден може да помага срещу кариеса, като е доказано и че има и някои свойства за предпазване на сърцето.

Преди да решите да си налеете голяма чаша червено вино обаче, имайте предвид, че то е един от най-големите виновници за оцветяването на зъбния емайл. И че алкохолът може да е много вреден, ако е в прекомерни количества – особено като засяга имунната ви система.

Все пак не забравяйте, че избелването на зъбите в зъболекарския кабинет е страхотен начин да се премахне оцветяването на зъбния емайл, причинено от червеното вино.

Какво означава изследването всъщност…

Откритието отваря възможност за учените да започнат да изолират подходящите за борбата с кариеса съставки на червеното вино и да ги прилагат в по-полезни варианти като пастата за зъби – стига и тя да не оцветява зъбите!

Засега най-добрият ви избор е да се придържате към пиенето на чаша вино на ден!

Вашият коментар