Повече болка преди лечението на кореновите канали води до по-малка полза от упойката

Лечение коренови каналиПреди да започнат процедура по лечение на кореновите канали, зъболекарите посягат към местната упойка.

Ако обаче пациентът страда от силен зъбобол, стандартната доза може да не е достатъчна, за да отблъсне болката по време на операцията.

Ключът към безболезнено лечение на кореновите канали е да се изчисли колко болка точно изпитва пациентът, според ново изследване, пише онлайн изданието Медикъл нюз тъдей.

Изследването, публикувано в последния брой на академичния журнал „Напредък в анестезиологията“ (Anesthesia Progress), разглежда въпроса дали нивото на болка на пациента преди процедурата засяга ефективността на местната упойка.

Вместо да се съсредоточават само върху това дали пациентите са изпитвали болка, или не преди процедурата, авторите проследили нивата на болка, за да определят дали те са се отразили върху полезността на анестезията.

При спешен дентален случай пациентите често изпитват остра болка и се нуждаят от незабавно лечение на кореновите канали.

Зъболекарят използва местна упойка, за да направи безчувствени нервите в района, който ще бъде опериран.

Ако пациентът изпитва много силна болка обаче, същите тези нерви могат да бъдат свръхактивни. В такъв случай стандартната доза анестетик може да не блокира болката.

Изследването е проведено с участието на над 175 възрастни в Индия. Те са били оценени според това дали се оплакват от лека, умерена или силна болка в моларите на долната челюст преди лечението на кореновите канали.

На всички е поставена стандартна местна упойка. Ако пациентът е продължил да чувства някаква болка по време на процедурата по лечение на кореновите канали, упойката се е смятала за неуспешна.

Авторите са открили, че количеството на болка преди операцията засяга успеха на анестезията. При пациентите с по-силна болка преди процедурата  е било по-вероятно да чувстват болка по време на операцията.

Резултатите сочат, че 33% от пациентите, които са имали лека болка преди лечението, не чувствали болка по време на операцията. За сравнение, при пациентите със силна болка преди началото на лечението, операцията е била безболезнена само за 16%.

Учените са установили, че възрастта и полът не засягат ефективността на анестезията.

Вместо това всички индикатори сочат, че колкото по-силна болка е имал пациентът преди лечението на кореновите канали, толкова по-нисък е бил прагът му на болка по време на операцията.

„Денталните клиницисти трябва да вземат допълнителни мерки при поставянето на местна упойка на пациенти със силна болка”, казва д-р Вивек Агарвал (Vivek Aggarwal), водещ автор на изследването.

„Тъй като такива пациенти са предразположени към по-голяма вероятност от намалена ефективност на упойката, трябва да им се приложи допълнителна инжекция, наред с основната”, заключава той.

Вашият коментар