Пет съвета за първото посещение на детето при зъболекаря

Baby Dentist„Кайрийн фемили дентистри”

Децата трябва да започнат да посещават зъболекаря, когато изникне първото им зъбче или преди първия си рожден ден.

Помощта от страна на добър зъболекар отрано подпомага доброто орално здраве и парира развалянето на зъбите.

Освен това то е и страхотен начин да се възпитат здравословни практики за орална грижа от ранна детска възраст, защото ако децата развият дадени навици през ранните си години, е много по-вероятно да ги запазят, когато пораснат.

Друга полза от първото посещение при зъболекаря е, че то може да образова родителите за това как по най-качествен начин да почистват зъбите на децата си.

Преди първото посещение на вашето дете при зъболекаря, трябва да вземете необходимите мерки, за да гарантирате, че то ще получи най-добрата възможна грижа, и че ще намалите безпокойството му по време на прегледа.

Ето някои съвети, които ще ви помогнат в това отношение:

1.     Изберете „правилния” зъболекар

Осъзнаването на важността на детската орална грижа е едно добро начало, а следващата стъпка е да намерите точния зъболекар за своето дете.

Това обаче може да се окаже по-трудно от очакваното. Това, което можете да направите най-напред, е да помолите за препоръки своите близки и познати, както и педиатъра на детето си.

Подобни препоръки могат да ви посочат точния зъболекар или поне да ви дадат насоки, откъде да започнете търсенето си.

Можете също така да проверите в квартала за дентални практики и клиники, които предоставят специализирана грижа за деца.

След като сте стеснили избора си, е добре първо да посетите сами съответните зъболекарски кабинети или клиники, за да проучите дали атмосферата е подходяща за деца, както и дали персоналът е обучен за работа с деца и демонстрира необходимото отношение.

2. Подгответе детето си за посещението при зъболекаря

Когато си насрочвате час при зъболекаря, попитайте какво да очаквате от прегледа, така че да можете да подготвите детето.

Мисълта, че трябва да ходят на зъболекар, е неприятна за повечето деца. В повечето случаи не можете да очаквате от детето, че ще стои мирно и няма да се притеснява от зъболекаря още от първия път.

Можете обаче да го подготвите постепенно – обяснете му защо е необходима визитата при зъболекаря и му вдъхнете спокойствие с успокояващи думи.

В случай, че детето откаже да съдейства за прегледа или избухне в плач, трябва да сте готови с план „Б”. Ако положението е много лошо, може да се наложи да презапишете часа за друг ден.

3. Трябва да сте наясно какво да очаквате

Първото посещение на детето при зъболекаря цели да се поставят основите на добро орално здраве.

При тази първа визита зъболекарят ще прегледа зъбите, венците, захапката и оралните тъкани на детето, за да види дали има някакви проблемни места, на които трябва да се обърне внимание.

В зависимост от преценката си може да препоръча нежно почистване или рентгенова снимка.

Зъболекарят също така ще обсъди с вас ролята ви в опазването на оралното здраве на детето. Той ще ви разкаже повече за оралното му развитие, рисковите фактори, причиняващи кариес и другите орални проблеми, както и как да се грижите за детските зъби вкъщи.

За да сте сигурни, че ще получите цялата информация, която ви е нужна, можете предварително да си подготвите списък с въпроси.

4. Обърнете внимание на другите важни подробности

Определете кога ще бъде следващият дентален преглед на детето. Точно както възрастните, и децата трябва да посещават зъболекаря два пъти годишно.

Ако не се открие някакъв проблем с оралното здраве на детето, следващият преглед най-вероятно ще бъде насрочен за след 6 месеца.

Междувременно, питайте зъболекаря как да се свържете с него в случай на спешност. Ако се случи нещо, което изисква спешна дентална грижа, тази информация ще е жизненоважна.

5. Давайте добър пример вкъщи

Децата обикновено имитират навиците на родителите си. Така че започнете от себе си и практикувайте добра орална хигиена, а децата ще ви последват.

Когато навиците за добра орална грижа се развият в ранна възраст, вероятността човек да се откаже от тях впоследствие е малка.

Затова заведете детето на зъболекар отрано. Това не само ще помогне да се опазят зъбите му здрави, но и ще поддържа самочувствието му, докато израства.

Вашият коментар