Пет начина да намалите разходите за поддръжка на денталното оборудване

Снимка: ltc.pthealth.ca

Снимка: ltc.pthealth.ca

от Лари Нгуен, изпълнителен директор, „Съмит имиджинг”, „Модърн медисин нетуърк”

За да намалят разходите си, много дентални клиники и практики преглеждат отново и оптимизират процедурите си и работните си процеси.

Един допълнителен начин за намаляване на разходите е свързан с поправката и поддръжката на денталното оборудване. Ето някои съвети как да се оптимизират тези разходи:

1) Използвайте това, което имате. Много клиники и практики използват аутсорсинг услуги, т.е. външни фирми, които настройват, поправят и поддържат оборудването им.

Обаче някои по-леки настройки и дори някои дребни поправки могат да бъдат извършени от служителите в клиниката или практиката, без да се плаща на външни лица.

В този случай спестяването на разходи идва не само от намаляване на плащанията към външна фирма, но и чрез елиминиране на времето за чакане, тъй като на външните техници им отнема време да дойдат на място или пък да транспортират оборудването до сервизните помещения на фирмата си.

2) Използвайте дистанционни услуги. Вместо да викате техници на място, когато възникне проблем с оборудването, може да използвате дистанционни услуги, при които получавате указания за проверка, настройване и поправка по телефона.

Дистанционните услуги могат не само да ви спестят време, но и да ви научат как да се справите сами следващия път.

3) Използвайте „трети лица”. Производителите на оригинално дентално и медицинско оборудване обикновено взимат най-скъпо за настройката, поддръжката и поправката му.

Вместо това можете да си партнирате с „трети лица”, т.е. външни доставчици на същите услуги, което по всяка вероятност ще намали разходите за поддръжка, а и времето на изпълнение на поръчката.

4) Обръщайте внимание на гаранционните условия и репутацията на фирмите. Добър индикатор за качеството на услугите за поддръжка на медицинско и дентално оборудване, предоставяни от дадена компания – независимо дали става дума за производител, или за „трето лице” – е продължителността на гаранцията.

По правило фирмите с по-дълги гаранции предоставят по-висококачествени резервни части, които траят по-дълго.

Репутацията на дадена фирма в мениджмънта на клиничната техника също е начин да се ориентирате относно качеството на услугите, свързани с поддръжката.

5) Уверете се, че се грижите за денталното оборудване възможно най-прилежно. Полагането на тази грижа е най-добрият начин да си спестите разходи, свързани с ремонти и настройки.

Освен всичко останало, имайте предвид, че технологиите се развиват много по-бързо по отношение на софтуера, т.е. програмното осигуряване, отколкото по отношение на хардуера.

Следователно денталните клиники и практики могат да спестят пари и да удължат живота на техниката си, предлагайки в същото време най-новите процедури и услуги, като снабдяват съществуващите си вече системи с най-новия софтуер, вместо по-често да купуват изцяло ново оборудване.

Вашият коментар