Отвъд устната кухина: aлтернативни приложения на пастата за зъби

Паста за зъби„Аризона фемили дентал”

(Продължение от Част I: Кратка история на пастата за зъби)

Когато древните египтяни смесили сол и цветя, за да направят паста за почистване на зъбите, те едва ли са си представяли, че са дали началото на една огромна индустрия. Да не говорим, че създали и един от ефективните домакински продукти за всички времена.

И действително пастата за зъби може да се използва във всяка стая на дома ви, за да го почисти и освежи. А и може да ви помогне с приложения върху други части на тялото, извън устната кухина.

Ето някои от най-изобретателните приложения на пастата за зъби отвъд миенето на зъбите.

Алтернативни приложения на пастата за зъби в домакинството

Пастата за зъби е ефикасна при почистване в ежедневието из кухнята и банята, но също така при почистването на мебели и петна.

Всекидневната

Ето някои много добри начини да използвате пастата за зъби за почистване във всекидневната:

Почистване на мебелите: Пастата за зъби може да премахва петната от вода, оставени от влажните чаши върху масичката за кафе или облегалките на столовете. За целта обаче трябва да не е тип „гел”. Нанесете я върху зацапаното място с мек парцал. След това я отмийте с мокър парцал и използвайте сух парцал, за да подсушите мястото. След това го полирайте и няма да забележите, че някой някога е забравил да ползва подложка за чашата си.

Премахване на детски рисунки с пастели от стената: Вашият изгряващ млад художник току-що е сътворил стенопис без позволението ви? Не се тревожете. Вместо да наказвате бъдещия Пикасо, вземете тубичка паста за зъби (да не е от типа „гел”) и нанесете от нея върху рисунките. Използвайте четка с твърд косъм, за да изтъркате мястото, а след това го избършете с кърпа.

Почистване на пиано: Клавишите на пияното потъмняват без почистване. Сложете малко паста на стара четка за зъби и ги изтъркайте с нея. След това избършете с мокра кърпа. Те ще изглеждат като нови.

Премахване на петна от килима: Нанесете малко безцветна паста за зъби върху петното. Оставете го за няколко минути, а след това използвайте четка за зъби, за да го избършете. Обаче бъдете внимателни – има вероятност пастата да изтрие цветовете на килима, така че най-добре първо тествайте ефекта й върху някоя част от него, която не се вижда.

Банята

Ето някои страхотни начини да използвате пастата за зъби за почистване в банята:

Почистване на хромирани повърхности до блясък: Поддържането на чистотата на хромираните повърхности в банята е трудно, но пък си заслужава. Абразивните съставки в пастата за зъби могат да ви свършат отлична работа в това отношение, ако не разполагате с предназначен за целта спрей. Нанесете малко паста върху кърпа и с него изтъркайте хромираните повърхности до блясък.

Почистване на мивката в банята: Използвайте паста за зъби, за да почистите измърсената мивка в банята. Поставете малко паста върху гъбичката и с нея изтъркайте повърхността на мивката. Така не само ще я почистите, но и самата мивка ще заухае приятно.

Почистете вратата на душ кабината, така че да заблести:  Всички мразим мръсотията, която се натрупва по вратата на душ кабината в банята. Почистете я с паста за зъби и гъбичка.

Почистване на запотеното огледало: Не ви ли дразни, когато бързате и излизате от душа, да не можете да се огледате, за да се избръснете или гримирате? Можете да се справите със запотяването на огледалото в банята, като преди да влезе в душа нанесете паста за зъби равномерно върху него и я избършете. Когато излезете от душ кабината, огледалото в банята ви няма да е изпотено. Това е също така е страхотен трик, с който да се преборите с изпотяването на очилата за плуване.

Кухнята и антрето

Ето и някои полезни начини за ползване на пастата за зъби в кухнята и антрето:

Изтриване на издраскано: Линолеумът се поврежда, когато обитателите на дома ви минават по него всеки ден. Премахнете следите като потъркате с паста за зъби и суха кърпа, докато изчезнат.

Почистване на отпечатъци от магнити върху хладилника: нанесете пастата за зъби върху мястото и го изтъркайте със стара четка за зъби.

Премахване на миризми от ръцете: След като режете чесън или лук, по ръцете ви остава миризма, която обикновеният сапун не може да премахне напълно. Нанесете малко паста за зъби и енергично потъркайте ръцете си, а след това ги измийте. Малко след това ги намажете с лосион за ръце, за да ги овлажните.

Спалнята

Ето някои начини да ползвате пастата за зъби за почистване в спалнята:

Почистване на ютия: Ако досега не сте почиствали ютията си, време е да започнете. Но не „ковете, докато желязото е горещо”. Нанесете тънък слой паста за зъби върху дъното на студената ютия, изтъркайте и изплакнете.

Полиране на диаманти: В случай, че притежавате диаманти, можете да ги почистите с паста и четка за зъби и след това да ги изплакнете с вода, за да заблестят още по-силно.

Почистване на петна от мастило по дрехите: Често се случва химикалката да протече в джоба ви, без да разберете. Обработете петното с паста за зъби (която не е от типа „гел”). Потъркайте дрехата в самата нея с две ръце, след това изплакнете с вода. Ако петното не излезе първия път, повторете още веднъж или няколко пъти.

Приложения на пастата за зъби върху други части от човешкото тяло

Домът ви не е единственото място, където можете да използвате пастата си за зъби извън устната кухина. Съществуват и редица приложения на пастата по човешкото тяло. Те обаче не включват едно алтернативно приложение, което се разпространява в интернет – като гел за коса. Не само че пастата за зъби втвърдява косата ви и я прави трудна за сресване, но и е трудно да се махне, когато се къпете.

Така че прескочете идеите за „ползване на пастата за зъби като гел за коса” и се придържайте към тези алтернативни приложения:

Борба с пъпките: Съставките в пастата за зъби могат да действат като изсушаващ агент, което помага да се забави растежа на пъпките. Трябва обаче да ползвате за целта паста, която не е от типа „гел” и не е за избелване. А ако имате чувствителна кожа, изобщо не използвайте този метод – само ще я раздразните.

При ухапвания от насекоми: Когато ви ухапе комар, мястото започва силно да сърби. Но нанасянето на малко паста за зъби върху него може да успокои сърбежа. Тя обаче не помага при ужилвания от пчели.

Третиране на изгаряния: Ако си изгорите ръката, можете да поставите на изгореното място дебел слой паста за зъби, за да облекчите болката, след като първо сте го намокрили със студена вода.

Полиране на ноктите: Ако искате ноктите ви наистина да заблестят, поставете на тях малко паста за зъби и потъркайте с чиста, суха кърпичка.