Опровергават твърдения, че болестта на Алцхаймер може да се предава чрез дентално лечение

Снимка:" Медикъл нюз тъдей"

Снимка:“ Медикъл нюз тъдей“

Сензационни заглавия и статии в международните медии, че болестта на Алцхаймер може да се предава от човек на човек, например чрез дентални процедури или инструменти, бяха опровергани от Американската ендодонтска асоциация (АЕА).

„Няма доказателства, че лечението на кореновите канали представлява риск от развиването на болестта на Алцхаймер,” заявява председателят на Американската ендодонтска асоциация д-р Терил Пропър (Terryl A. Propper), частно практикуващ ендодонт в Нешвил, щата Тенеси, цитиран от „Медикъл нюз тъдей”.

Изявлението му бе направено по повод скорошна публикация в списание „Нейчър” за резултатите от ново изследване, според което някои медицински процедури биха могли да позволят случайното предаване на протеин, който има връзка с болестта на Алцхаймер при множество пациенти.

Макар че самите автори на изследването го определиха като „високо теоретично”, те заявиха, че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи дали тези протеини, свръзвани с болестта на Алцхаймер, могат да се предават при медицински процедури.

В резултат статията в сп. „Нейчър” доведе до множество публикации в медиите по света, биещи тревога относно това заключение, включително по отношение на денталното лечение.

В изявлението на Американската ендодонтска асоциация по този повод се изтъква, че статията в сп. „Нейчър” не споменава изрично денталните процедури като рисков фактор за болестта на Алцхаймер.

Изявлението на АЕА цитира автора на изследването, проф. Джон Колиндж (John Collinge) от „Юнивърсити Колидж Лондон” (University College London), който изтъква:

„Съществуващите данни не са свръзани с денталната хирургия и [в изследването] не се твърди, че денталната медицина носи риск от заболяване от болестта на Алцхаймер.”

„В това изследване няма нищо категорично. Въпросите остават, а авторите му признават, че са необходими допълнителни проучвания”, обобщава д-р Пропър, председателят на АЕА.

„Прилагат се процедури, които намаляват до минимум рисковете, свързани с еднодонтските инструменти. Множество ендодонти използват инстриументи за еднократна употреба, а ако случаят не е такъв, то инструментите биват надлежно стерилизирани преди всяко тяхно използване”, добавя той.

В изследването си проф. Джон Колиндж от Великобритания изследва мозъците на осем пациенти, починали на възраст между 36- и 51-годишна възраст, починали от болестта на Кройцфелд-Якобс.

В мозъците на седем от тях екипът му открива високи нива на протеина бета-амилоид, който обикновено се намира в мозъците на хора, страдащи от болестта на Алцхаймер; при четирима от тях натрупването на този протеин е било значително.

Бета-амилоидът може да се натрупа в човешкия мозък в процеса на стареене, но учените отбелязват, че е малко вероятно да се открият високи нива от този протеин у пациенти в по-млада възраст като 36 – 51 г.

Въпреки че екипът не е открил съдържание на протеина тау в мозъците на починалите пациенти, заключението му е, че ако те бяха живели по-дълго, е било вероятно да развият цялостната невропатология на болестта на Алцхаймер.

Въз основа на изследването си, проф. Колиндж и колегите му смятат, че има вероятност „семенца” от протеина бета-амилоид да се предадат случайно при някои медицински процедури.

Семенцата биха могли да се задържат върху метални повърхности, независимо какъв е инструментът. Въпросът е дали съответният инструмент би бил изложен на тях. Определено съществуват потенциални рискове в денталната медицина, където те имат досег с нервната тъкан, например при леченията на коренови канали”, заяви по-рано професора на пресбрифинг относно резултатите от изследването му.

„Не можете да се заразите от болестта на Алцхаймер, ако живеете с някой болен. И никой не бива да отменя или забавя своите медицински процедури. Но смятам, че би било разумно да се направят още изследвания в тази посока”, добави той.

Според д-р Дъг Браун, директор в Обществото за изследване на болестта на Алцхаймер във Великобритания, макар че заключенията на Колиндж са „интересни и заслужават допълнителни изследвания”, самото проучване е ограничено и оставя твърде много въпрси без отговор, така че от него не могат да се извлекат твърди заключения относно това дали болестта може да се предава чрез медицински процедури.

„Няма абсолютно никакви доказателства, че болестта на Алцхаймер е заразна, или че може да се предаде от човек на човек чрез каквито и да било съвременни медицински или дентални процедури”, заявява Браун.