Озонов антисептик има потенциал за лечението на тежки възпаления на венците

Озонова водаСилен нов антисептичен агент, наречен „озонова вода с наномехурчета”, има потенциал за лечението на пародонтита, или тежките възпаления на венците, според изследване, публикуване в журнала „Наука и технологии на високотехнологичните материали” (Science and Technology of Advanced Materials), цитирано от „Сайънс дейли“.

Изследването, осъществено от екип на проф. Шиничи Аракава, оценява бактерицидните свойства на озоновата вода с наномехурчета, известна още като NBW3, спрямо двата основни бактериални агента, причиняващи пародонтит, както и токсичността й за клетките на оралната тъкан на човека.

Резултатите от изследването показват, че озоновата вода с наномехурчета може да убие патогените в рамките на 30 секунди от прилагането й, като в същото време има незначителен ефект върху жизнеспособността на клетките от оралната тъкан 24 часа след прилагането й.

Въз основа на лабораторните си резултати учените заключават, че NBW3 може да се превърне в ценен способ за лекуването на пародонтит.

Тъй като обаче лабораторните модели не могат да бъдат сравнени пряко със същинските клинични състояния, при които антисептиците се размиват от слюнката, авторите препоръчват допълнителни изследвания, за да се определи доколко действието на озоновата вода с наномехурчета ще бъде намалено от слюнката на денталните пациенти.

Пародонтитът представлява възпаление на оралните тъкани, заобикалящи и поддържащи зъбите. Причинява се от бактерии, образували биофилм и дентална плака.

При традиционното лечение на пародонтита първата стъпка включва механична санация, т.е. изстъргване на денталната плака и зъбния камък.

Различни антисептици и антибиотици са изпробвани за заместители на механичната санация. Те обаче имат съществени недостатъци – като избирателността на антимикробното действие, възможното развитие на устойчивост у бактериите, както и риска от нежелани реакции.

Поради това местното приложение на евтин, широкоспектърен антисептичен агент с нисък потенциал за нежелани реакции е за предпочитане.

Една възможна алтернатива представлява озонът, който има силен антимикробен ефект срещу бактерии, гъбички, протозои, вируси и не предизвиква микробна устойчивост.

Водният озон има висока биосъвместимост с клетките на оралните тъкани. Озоновата вода обаче трябва да се използва в рамките на първите 5-10 минути след получаването й, за да се гарантира нейното въздействие.

За да отстрани тази пречка, съавторите на изследването Масайоши Такахаши и колегата му Канео Чиба са разработили патентована процедура за производството на озонова вода с наномехурчета. NBW3 запазва способността си за окисление в продължение на над 6 месеца, при положение че бъде предпазена от излагане на ултравиолетови лъчи.

Високата й стабилност позволява бутилирането и употребата на озоновата вода с наномехурчета като дезинфекциращо решение.

Следваща точка в дневния ред на изследователския екип е да проучи потенциала на NBW3 за предотвратяване на нежелани въздействия по време на пародонталното лечение.

Вашият коментар