Обмисляте поставянето на дентални имплантати? Ето какво трябва да знаете

Снимка: michaelsinkindds.com

Снимка: michaelsinkindds.com

От блога на д-р Майкъл Синкин,
зъболекар в Ню Йорк, САЩ

Малко известен факт е, че имплантологията е втората най-стара дисциплина в денталната медицина. Най-старата е хирургията (ваденето на зъби).

Логиката диктува, че загубата на зъба трябва да предхожда замяната на зъба, но това, което е изненадващо, е, че хирургическата имплантация на изкуствени зъби датира от хиляди години.

Преди повече от 4000 г. китайците изрязвали щифтове от бамбукови пръчки и ги вкарвали в костта, за да подменят за постоянно липсващия зъб (ох!!).

Преди 2000 г. египтяните имплантирали щифтове, изработени от благородни метали като злато и сребро в челюстта като заместител на зъба.

Вариантът на денталните имплантати на древните инки използвал морски раковини, изрязани във формата на зъб и вкарани в костта.

За щастие в рамките на следващите хилядолетия денталната медицина и хирургическите техники са еволюирали в една по-изтънчена (и хуманна) дисциплина, в която потенциалният получател на имплантата не трябва да бъде връзван и държан насила, докато някой забива с чук бегло подобие на зъб в нейната или неговата челюст.

Съвременната имплантология, във вида, в който я познаваме, е основана на изследванията на ортопедичния хирург д-р П. И. Брейнмарк, който през 1952 г. открива, че титанът може да се спои със зарастващата кост в процес, наречен от него остеоинтеграция.

Откритието на Брейнмарк за остеоинтеграцията и работата му с дентални имплантати революционализира денталната медицина, правейки възможно да се заменя за постоянно от един липсващ зъб до цял набор от зъби. Това е. Край на урока по история.

Така че какво представлява денталният имплантат?

Денталният имплантат бива с цилиндрична или конична форма и обикновено е изработен от чист титаний или титаниева сплав, проектирана да замени корена на зъба.

Най-простото приложение на денталния имплантат е да замени един липсващ зъб. В традиционната дентална медицина два зъба от всяка на страна на пространството, заемано преди това от зъб, се подготвят (изпиляват) за корони и заменящият зъб след това се закрепя за тях. Това се нарича мост.

Имплантологията е алтернатива на „изпиляването” на два иначе здрави зъба. Денталният имплантат се поставя хирургически там, където преди е бил коренът на липсващия зъб. След предписания период на възстановяване имплантатът се възстановява с корона.

Знам, че това може да звучи объркващо, така че нека го разбия на части. Короната на зъба е това, което виждате, когато се усмихвате, и това, с което дъвчете, когато ядете.

Имплантатът е заместител на корена и служи, за да поддържа основата на короната. Абатмънтът е това, което свързва короната с имплантата.

Ако на човек му липсват няколко зъба или дори всичките зъби, имплантатите могат да бъдат поставени стратегически, за да поддържат постоянен мост (като този, който описах по-горе) или дори да помогнат да подкрепят и стабилизират снемаеми протези, които иначе биха се движили, когато пациентът яде или говори.

Денталните имплантати предлагат множество възстановителни варианти за хора с частично или изцяло липсващи зъби.  

Избор на дентални импланти

В света има над 100 производители на дентални имплантати, предлагащи широк набор от качество и дизайн. През 2000 г. имаше над 1 300 дизайна на имплантати и 1 500 абатмънта с множество материали, форми, размери и повърхности.

Съществуват пет степени на титана, използвани за производството на дентални имплантати, като пета степен е най-силна, първа степен – най-слаба.

Кой имплантат е най-добрият не е толкова лесен въпрос. Има множество фактори при избора, включително репутацията на производителя, както и предпочитанията на зъболекаря, но този избор трябва да се обмисли внимателно.

На пазара се продават голям брой добри имплантати, но има и много, които не предлагат същото качество като лидерите в тази сфера. Забелязал съм реклами за имплантологични услуги в местните вестници, които споменават цени, „по-евтини” от действителната цена на имплантатите, използвани от мен в практиката ми (Nobel Biocare).

Макар че цената на услугата разбира се е фактор, цената на провала й е още по-голяма. Затова се образовайте и задавайте въпроси, преди да продължите.

Все пак в имплантологията сме изминали дълъг път от бамбуковите щифтове.  

Вашият коментар