Не искате зъбен кариес никога вече? Направете тези 3 неща!

От д-р Брент Корнелиус, блог „УебДентал“

Ето ви една цел, която си заслужава: независимо от това колко зъбни кариесa сте имали до момента, поставете си за цел никога повече да нямате нови кариеси.

Следват трите неща, които можете да направите, за да постигнете тази цел:

1. Разберете, че има причина зъболекарите да искат от вас да миете зъбите си по два пъти на ден, да ги чистите с конец веднъж на ден и да ходите в зъболекарския кабинет два пъти в годината за професионално почистване на зъбите: тези навици дават резултати!

Ето защо: зъбният кариес се причинява от две неща: въглехидратите и бактериите. Ако приемате въглехидрати под формата на захари и скорбяла, бактериите, живеещи в устната ви кухина, ще се хранят с тях.

След което бактериите трябва, така да се каже, да се отърват от отпадните продукти от храната си.

Тези отпадни продукти, отделяни от бактериите, произвеждат плака, както и киселина. Ако не бъдат премахнати, плаката и киселината в крайна сметка ще започнат да разяждат зъбите ви и да причиняват кариес.

Така че точно затова зъболекарят ви иска от вас да миете зъбите си, което премахва плаката от предната и задната страна на зъбите, и да ги чистите с конец, което премахва плаката между зъбите, както и да го посещавате два пъти годишно, за да може останалата и по-твърда плака да бъде почистена от зъбите ви професионално.

Броят на бактериите върху зъбите ви може да се удвои само в рамките на 5 часа; поради което зъболекарят ви настоява да миете зъбите си два пъти на ден. (Бонус: миенето на зъбите три пъти ден дава още по-добри резултати!)

***

2. Намалете количеството захар и скорбяла, което приемате. Наистина – намалете го силно. И не яжте захарни изделия между храненията през деня. Ако трябва да ядете сладко, направете го като част от храненето, а не като закуска в друго време (и след като сте се нахранили, измийте зъбите си).

***

3. Разговаряйте със зъболекаря си относно поставянето на силант върху зъбите. Силантите са покрития, поставяни върху зъбите, за да запълнят неизменните вдлъбнатини по повърхността на зъбите ви, помагайки да се предпазите от кариес.

Голяма част от тези вдлъбнатини са твърде дълбоки и тесни, за да бъдат почистени добре с четка за зъби, но силантите правят зъба по гладът и лесен за почистване.

Освен това – понеже вдлъбнатините биват изгладени, остава по-малко зъбна повърхност, в която да се скрият бактериите – те няма да могат да избегнат четката ви за зъби!

Дали ако следвате тези три стъпки ще получите абсолютна гаранция, че вече никога няма да имате зъбен кариес? Не, разбира се. Но те ще намалят риска от кариес в огромна степен!

Вашият коментар