Нанодиаманти може да предотвратяват загубата на зъби след лечение на кореновите канали

3D снимка на зъб, чиито коренови канали са запълнени с гутаперча с нанодиаманти. Снимка: American Chemical Society/Dong-Keun Lee/Science Daily

3D снимка на зъб, чиито коренови канали са запълнени с гутаперча с нанодиаманти. Снимка: American Chemical Society/Dong-Keun Lee/Science Daily

Миниатюрните частици подсилват съединението, използвано за запълване, и парират инфекциите

Хората, които имат нужда от лечение на кореновите канали, може да са намерили силен, макар и миниатюрен нов съюзник, пише онлайн изданието „Сайънс дейли”.

Учени от Училището по дентална медицина в Университета на Калифорния в Лос Анджелис са открили, че приложението на нанодиаманти за заздравяване на материала за запълване, който се използва при тази процедура, може значително да подобри резултатите за пациентите.

Изследването е публикувано в последния брой на академичния журнал ACS Nano.

Нанодиамантите са дребни частици, получени като вторичен продукт при добива и обработката на диаманти.

Хиляди пъти по-малки от ширината на човешкия косъм, те отдавна намират широко приложение в денталната медицина, лечението на рака, възстановителната медицина и други сфери.

Всяка година само в САЩ се извършват над 15 млн. процедури за лечение на кореновите канали, при които зъболекарите отстраняват от болния зъб инфектираната дентална пулпачастта от зъба, която включва кръвоносните съдове и нервната тъкан.

По време на тази процедура възпалената пулпа се премахва, а получената празнина се запълва с полимер, наречен гутаперча, който се използва отчасти поради факта, че не реагира с веществата в рамките на човешкия организъм.

Обаче някои процедури по лечение на кореновите канали не премахват инфекцията изцяло, а остатъчната инфекция може да доведе до загуба на зъба.

Освен това обикновената гутаперча има някои недостатъци, включително ограничена способност да парира инфекциите и по-ниска от оптималната твърдост.

За да преодолеят тези проблеми, учените от Университета в Лос Анджелис са разработили и изпробвали два вида подсилена гутаперча: един вид, подсилен с нанодиаманти, и още един, подсилен с нанодиаманти, предварително допълнени с антибиотици.

За да оценят първия тип, съавторите на изследването Сю Вин Ким (Sue Vin Kim) и Аделеид Нериса Лимансуброто (Adelheid Nerisa Limansubroto) работили върху екстрахирани човешки зъби.

Използвайки конвенционална радиография и микрокомпютърна томография, те са доказали, че подсилената с нанодиаманти гутаперча може да се използва за запълване на кореновите канали на зъбите.

Компютърната томография показва, че подсиленият материал запълва пространствата точно толкова ефективно, колкото и традиционната гутаперча.

„Проверката на този новаторски материал, използвайки зъби, екстрахирани от пациенти, служи като здрава основа за потенциални клинични тестове на подсилената с нанодиаманти гутаперча,” казва Дийн Хо (Dean Ho), страши автор на изследването и професор по орална биология и медицина и съръководител на Центъра за реконструктивни биотехнологии „Джейн и Джери Вайнтрауб” в Училището по дентална медицина в Университета в Лос Анджелис.

Във втората фаза на изследването учените изпробвали нанодиаманти, обработени с амоксицилин, широкоспектърен антибиотик, който се използва за борба с инфекциите.

Обработените с медикамента нанодиаманти, комбинирани с гутаперча, ефективно предотвратили растежа на бактериите.

„Подсилената с нанодиаманти гутаперча съчетава много желателни качества в една платформа, включително силно подобрените механични характеристики и способност за борба с бактериалната инфекция след лечение на кореновите канали, заявява Донг-Кеун Лий (Dong-Keun Lee), докторант в лабораторията на Хо.

Изследването включва учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис от широк спектър научни дисциплини: материалознание, нанотехнологии, фармация, токсикология, орална радиология, ендодонтия, микробиология и други.

„Чрез своята изобретателност и съвместна работа, екипът на проф. Хо е на път да трансформира начина, по който се практикува денталната медицина, казва на свой ред д-р Но-Хий Парк, декан на Училището по дентална медицина в университета и един от съавторите на изследването.

Източник:

  1. Dong-Keun Lee, Sue Vin Kim, Adelheid Nerisa Limansubroto, Albert Yen, Akrivoula Soundia, Cun-Yu Wang, Wenyuan Shi, Christine Hong, Sotirios Tetradis, Yong Kim, No-Hee Park, Mo K. Kang, Dean Ho. Nanodiamond–Gutta Percha Composite Biomaterials for Root Canal Therapy. ACS Nano, 2015; 151015111639006 DOI: 10.1021/acsnano.5b05718