Навиците на децата за опазване на денталното им здраве трябва да започнат вкъщи

Орално здраве при децатад-р Дейвид Уилхайт

Като родители, винаги искаме децата ни да са здрави, а това разбира се включва и стабилен режим за дентална хигиена.

Редица учени заключават, че ключът към доброто дентално здраве на децата е насърчаването на правилните навици вкъщи.

Образованието в тази насока трябва да започне още по време на бременността на бъдещите майки, които трябва да се научат как да поддържат оралното здраве на децата си в добра форма.

Бактериите от устната кухина могат да се предадат от нещо толкова просто като използването на една и съща лъжица и целувка по устата, така че е важно родителите да бъдат осведомени за този риск.

Ето какво обяснява по този повод Фиона Сандъм, председател на Британската асоциация на денталните терапевти:

„Има много изследвания по отношение на предаването на бактериите, причиняващи кариес, от майката на бебето. Главният виновник е бактерията Streptococcus mutans, която може да се предаде от човек на човек чрез предаването на слюнка.

Това означава, че използването на едни и същи прибори, духането на храната, за да изстине, и дори целуването на бебетата по устата представляват рискове.

Затова трябва да образоваме родителите по отношение на опасностите за съзъбието на малките деца, което е особено уязвимо в периода на изникване на зъбите.

Развалените зъби обаче се причиняват и от много други фактори. Така че едновременно с предупрежденията за рисковете от предаване на слюнка, трябва да се обсъжда и добрата дентална хигиена и на майката, и на детето.

Това означава хранене без захар и избягването на лошите практики при хранене като това да се позволява на бебето постоянно да смуче от бутилка със сок, мляко или други напитки, съдържащи захар.

Детските зъби са особено уязвими за кариес и никога не е прекалено рано да се говори за превенция и добри практики по отношение на оралното здраве.

Образованието за денталното здраве на децата трбява да започва с бъдещите майки. Трябва да се има предвид възможността денталното здраве на майките да бъде компрометирано по време на бременността в резултат на хормонални промени.

Затова трябва да се насърчават навиците за редовно и ефективно почистване, които ще предотвратят появата на кариес и следователно ще намалят риска от предаване на бактерии на детето.

Родителите трябва да са наясно с ключовите превантивни мерки за орално здраве, които ще помогнат да се изкорени кариеса при децата.”

Затова запомнете, че започвайки образованието на тази тема вкъщи и в ранна възраст, децата ви ще могат изградят здравословни навици за цял живот.

Вашият коментар