Може ли целувката да навреди на денталното ви здраве?

От блога на д-р Мериелейна Перон,
Лас Вегас, Невада, САЩ

Всеки обича да дава или да получава целувки. Но съществуват ли рискове за денталното здраве, свързани с целуването?

Само с една целувка можете да споделите над 500 различни вида болестотворни бактерии и вируси.

Ако не знаете кого целувате, това може да е точно толкова опасно за здравето ви, колкото и ако правите секс с множество различни партньори.

Какви са вредите и ползите от целувката, освен очевидните?


Често срещани болести и вируси, предавани чрез целувка

 

Херпеси, причинени от студа. Този тип рани се причиняват от херпесния вирус (семейство заболявания, причиняващо вируса на Епщайн-Бар, варицела или гениталния херпес)Херпесите се появяват като дребни пришки, пълни с течност, които се формират около устата и устните. Този тип херпес е силно заразен, особено когато раните са открити и от тях изтича течност. Дори херпеси, формирали коричка, може да са заразни.

Инфекции на горните дихателни пътища. Като настинките – лесно може да се предават чрез целувка. Ако имате настинка или грип, трябва да избягвате целуването. Много различни вируси са причинители на обикновената настинка. Смята се, че настинките се разпространяват чрез пряко съприкосновение с вируса. Можете да хванете настинка по въздушно-капков път или от пряко съприкосновение със секрети (течности и слуз) от носа и гърлото на заразения човек.

Мононуклеоза (известна още като възпаление на лимфните възли на шията). Има причина тя да се нарича „болест на целувките”! Тази болест се предава лесно на другите чрез целувка, както и споделяне на храна, чаша или дори сламка.

Хепатит Б. Това заболяване може да се предаде чрез целуване, макар това да се случва доста рядко. Възможно е обаче да се предава чрез слюнка, тъй като хепатит Б се появява в много по-високо стойности в кръвта, отколкото в слюнката. Ако човекът, когото сте целували, има кървящи венци (поради пародонтална болест), то предаването на хепатит Б ще бъде много по-вероятно – чрез слузестите мембрани (уста, език и венци).

Зъбен кариес. Бактериите, причиняващи разваляне на зъбите, не се намират в устната кухина на бебетата при раждане. Устата на бебето трябва да бъде колонизирана чрез заразена слюнка, която може да се предаде с целувка по устните от мама или татко.

Пародонтална болест. Чрез целуване е възможно да се предадат бактериите, причиняващи периодонтална болест.


Ползите от целуването

 

Дори при всички потенциални рискове, изброени по-горе, целуването носи някои важни ползи.

Повишена секреция на слюнка. По време на целувките се стимулират слюнчените жлези. Това води до повишена секреция на слюнка в устата. Слюнката е предимно вода, но съдържа и електролити, натрий, протеини и храносмилателни ензими. Тези храносмилателни ензими помагат не само за храносмилането, но и за устойчивост на атаките от страна на вирусите и бактериите. Слюнката представлява естествена защита за зъбите ни. Слюнката също така съдържа хранителните вещества калций и флуорид, което помага за реминерализирането на всякакъв вид наранявания на зъбния емайл.

– Лечение на темпоромандибуларен ставен синдром. Физическото действие на целуването засяга над 34 различни мускула в лицето. Хората с възпаления на челюстните стави понякога забелязват, че целуването помага за отпускане на челюстната кост, езика и другите мускулни райони в областта на устната кухина. Необтегнатите мускулни групи могат да оправят всеки дискомфорт, който е резултат на темпоромандибуларен ставен синдром.

Повишена имунна защита. Целуването води до предаването на антитела от един човек на друг. Тези антитела може да са нови за всеки и следователно ще засиляват имунната ви система. Въпреки това, ако знаете, че някой е болен, най-добре да не го целувате, докато не е оздравял.

Подобрено настроение. Целуването води до производството на природния антиоксидантокситоцин. Целуването не просто повишава производството на химикали на настроението в телата ни, но също така намалява нивата ни на кортизол и холестерол.

Повишен метаболизъм. По време на наистина страстна целувка един човек може да изгори между 2 и 5 калории на минута. Това е двойно повече от нормалното в неактивно състояние. Над 1 час целуване може да доведе до изгарянето на почти 200 калории. Макар че не трябва да разчитате на целуването, за да свалите килограми, то може да ви даде допълнителен метаболитен стимул и да ви помагне при свалянето на 1-2 килограма.

Отрицателните последици от целуването на бива да ви пречат да целувате хората, които обичате, но трябва да поддържате оралното си здраве, за да сте и в добро дентално и физическо здраве.


Превантивни съвети при целуване

 

-Използвайте дъвка без захар, за предпочитане с ксилитол.

-Използвайте вода за уста.

-Поддържайте добра орална хигиена като следвате указанията за домашна грижа и редовно ходите на зъболекар за дентални прегледи и професионални почиствания.

-Посетете вашия зъболекар, ако подозирате, че може да имате развален зъб или пародонтална болест.

-Целувайте човек, само ако знаете къде е бил.


Заключение


Обичаме да целуваме хората, които обичаме
. Трябва да запомним, че за да защитим и тях, и себе си, трябва да сме чисти и здрави. Отнасяйте се отговорно към целувките, за да можете да им се наслаждавате!

Вашият коментар