Мислите да пропуснете следващото си посещение при зъболекаря? Помислете пак!

Dentist Appointmentд-р Брент Корнелиус, „УебДентал“

Всички познаваме дневния режим за дентална грижа много добре: мийте зъбите си два пъти на ден, почиствайте ги с конец веднъж на ден и ходете на зъболекар за преглед и професионално почистване два пъти в годината.

И този рутинен режим се следва… рутинно. Всъщност може би следващият ви преглед при зъболекаря предстои. Обаче не сте имали кариес или проблеми с венците от години и си мислите „Добре съм, нямам проблеми, ще отменя прегледа.”

Призоваваме ви обаче да не го правите. Направете така че да ходите на зъболекарски преглед най-малко веднъж годишно. Ето защо.

Захарите и скорбялата в храната ви и бактерите, живеещи в устната ви кухина, произвеждат киселина.

Киселината след това напада емайла на зъбите ви, като го отслабва и в крайна сметка причинява кариес.

Плаката също така може да се формира върху корените на зъбите и под венците ви, като в крайна сметка поврежда костта, поддържаща зъбите, причинявайки загубата им.

Миенето на зъбите и почистването с конец са жизненоважни за предотвратяването на формирането на киселина.

Точно толкова жизненоважни обаче са професионалните почиствания и прегледи, защото винаги пропускат нещо. Така че плаката има време да се натрупа, правейки го още по-трудно за конеца, четката и пастата да я премахнат.

Всъщност плаката може да стане толкова твърда, че само зъболекарят ви ще може да я премахне.

Вярно е, че може да отнеме няколко години да се развие един кариес или да се влоши състоянието на венците, но ако пропускате твърде често прегледите при зъболекаря – а сме забелязали, че хората, пропускащи „веднъж”, обикновено не отиват на зъболекар с години – това ще даде на плаката достатъчно време да причини кариес или пък да се развие гингивит или пародонтит.

Ако това се случи, ще се наложи да изразходите много повече време и пари в зъболекарския кабинет.

Вместо това направете така, че да си гарантирате посещенията при зъболекар два пъти годишно!

Всъщност някои хора в риск от дентални заболявания е добре да ходят за професионално почистване на зъбите три или дори четири пъти в годината.

Такива са пушачите, хората с диабет, бременните жени, хората със заболяване на венците, слаба имунна система или тези, при които се натрупва повече плака.

Ако седите по половин час с отворена уста в зъболекарския стол два пъти в годината, това ще ви спести големи – и потенциално сериозни, болезнени и скъпи – проблеми с оралното здраве.

Така че ако имате насрочен час при зъболекаря, не го пропускайте!

Вашият коментар