Местната упойка може да засяга развитието на детските зъби, сочи ново изследване

Снимка: speareducation.com

Снимка: speareducation.com

Резултатите от ново научно изследване сочат за пръв път, че използването на местна упойка може да засяга клетъчния растеж и развитието на детските зъби.

Изследването е ръководено от д-р Бинг Ху в Училищата за медицина и дентална медицина в Университета на Плимът, Великобритания (Plymouth University Peninsula Schools of Medicine and Dentistry), като включва и учени от Швейцария и Китай.

Резултатите от него бяха публикувани на 7 септември 2015 г. в журнала „Откриване на клетъчната смърт” (Cell Death Discovery), ново международно издание за медицински изследвания, съобщава онлайн изданието „Медикъл нюз тъдей”.

В доклада за изследването се отбелязва, че то идва в момент, когато по-често от всякога децата биват подлагани на дентална хирургия с местна упойка.

Използвайки свински зъби и клетки от пулпата на млади човешки постоянни зъби, учените са установили, че местните анестетици, често използвани в денталните клиники, могат да засегнат размножаването на зъбните клетки.

За пръв път са открити доказателства, сочещи, че местната упойка може да засяга клетъчния растеж на зъбите и потенциално да се отрази на зъбното развитие.

Според екипа учени, при дентално лечение се прилага местна упойка повече, отколкото във всяка друга клинична сфера.

Въпреки че максималните дози на различните местни анестетици са отдавна установени, страничните им ефекти върху денталните тъкани досега не са били цялостно изследвани.

Изследването открива, че по-продължителното излагане на високи концентрации на местна упойка е най-вредно, понеже то пречи на работата на митохондриите, „батериите” на клетката, и предизвиква механизъм за клетъчна смърт, наречен „автофагия”.

Екипът учени е изследвал най-често срещаните анестетици, използвани понастоящем в денталните клиники във Великобритания, Швейцария и Китай.

Макар изследването да е установило потенциални вредни последици от местните упойки за развитието на зъбите, учените изтъкват, че са необходими допълнителни клинични изследвания, преди да има достатъчно данни, за да се променят клиничните указания, а родителите не бива да се безпокоят и да се отказват от зъболекарско лечение на децата, ако то е наложително.

„Нашето изследване показва за пръв път доказателства, че местната упойка може да засяга развитието на детските зъби на клетъчно и молекулярно ниво. Трябва обаче да се извършат допълнителни клинични изследвания, а ние не бихме искали нашите открития да тревожат родителите ненужно. Все пак очакваме с течение на времето чрез нашите изследвания да се променят клиничните упътвания за дозировката на местни анестетични медикаменти”, заявява д-р Ху.

„Резултатите ни подчертават необходимостта от това родителите да помагат на децата си да избягват нуждата от дентална хирургическа намеса като вадене на зъб, като обръщат внимание на храненето и добрата орална хигиена, както и на редовните посещения при зъболекар”, добавя той.

Вашият коментар