Консумацията на енергийни напитки е свързана с нездравословни практики

Energy Drinksд-р Мариум Азфар, „Дентал нюз”

Ободряващият ефект на енергийните напитки се рекламира широко, но ново изследване разкрива, че консумацията на енергийни напитки сред тийнейджърите може да е свързана с отрицателни последици за оралното им здраве.

Приемът на енергийни напитки продължава да се увеличава, като все повече такива продукти излизат на пазара. Макар енергийните напитки често да се рекламират с това, че подобряват работните или учебните резултати или носят хранителни ползи, те имат тревожни последици за оралното здраве.

Децата, консумиращи енергийни напитки, е по-вероятно да пушат и да пият алкохол. Не е ясно каква е причината за тази взаимовръзка, но такава зависимост съществува. Почти 40 от децата, участвали в проучването, пият енергийна напитка поне веднъж седмично, като сред тях преобладават момчетата.

Денталните специалисти трябва да са наясно с оралните и здравни последици, причинени от консумацията на тези напитки, така че да могат да образоват пациентите си и да популяризират здравословните навици.

Енергийните напитки може да са сравнително калорични, с от 100 до 300 калории на порция. В крайна сметка е необходимо интензивно физическо натоварване, за да се компенсира приема на калориите от тези напитки, които също така развалят съня и причиняват умора – допълнителни фактори за покачване на теглото.

Енергийните напитки съдържат захар и имат ниско pH, което създава ерозивни и кариогенни процеси в устната кухина. Освен че увеличават риска от покачване на теглото, енергийните напитки създават и друга опасност, защото често се комбинират с алкохол. Тази комбинация излага консумиращите ги на страничните ефекти и на двете субстанции, водейки, освен всичко друго, и до намален контрол над импулсите.

Момчетата на възраст 14-15 г. са най-големите потребители на спортни и енергийни напитки. Ако все пак ги консумират, трябва това да става бързо, без да ги задържат в устната кухина. Освен това честото приложение на флуорид, заедно с дентални силанти може да помогне за предотвратяване на кариес.

Употребата на спортни и енергийни напитки се увеличава, а много хора остават неосвемодени относно здравословните им последици. Тези напитки, съдържащи високи количества кофеин и въглехидрати, в съчетание с ниско Ph, имат потенциала да причинят зъбен кариес и разваляне на зъбите.

В резултат въпросът за консумацията им трябва да се включи в цялостната здравна история и индивидуалното здравно образование на пациентите, така че те да отразяват страничните ефекти на спортните и енергийните напитки, честотата на приема им, алтернативите, приложението на флуорид и/или поставянето на дентални силанти.

Заключението е, че, най-малкото, трябва да се вземат мерки да се ограничи достъпът до енергийни напитки, да се увеличи осведомеността на обществото за потенциалните вреди от тях и да се намали количеството кофеин, което те съдържат. Това няма да отстрани проблема изцяло, но тези стъпки ще смекчат вредата за младите хора, идваща от тези напитки, защото последиците от тях трябва да се приемат сериозно.

Вашият коментар