Кои бонбони и захарни изделия са най-безопасни за зъбите на деца и възрастни по време на празниците?

Коледад-р Ван Пархам

Пазарувайки за коледните и новогодишните празници, със сигурност ще купите и много бонбони и захарни изделия – за коледните чорапчета, за поставяне под елхата и не само!

Трябва да се възползвате от тази възможност да направите здравословен избор, защото няколко месеца по-късно зъбите на децата ви, както и вашите зъби, ще са ви благодарни!

Винаги можете да празнувате Коледа и Нова година без преяждане със сладки неща, като изборът на правилните захарни изделия ще ви помогне затова.

Как да изкарате коледните и новогодишните празници, без да причините появата на зъбен кариес?

1. Изберете шоколада.

Всъщност в света на сладките неща има „йерархия на здравословността”, особено когато става въпрос за зъбите ви.

Шоколадът обикновено е най-доброто решение, защото той не залепва за зъбите и се стопява бързо. Това значи, че захарта прекарва по-малко време в устната кухина и има по-малко въздействие върху зъбния емайл.

Освен това някои изследвания сочат, че шоколадът има лек антибактериален ефект, което му носи допълнителни точки в борбата с кариеса.

2. Ограничете лепкавите или твърдите бонбони.

Макар че захарните пръчици, петлета и други подобни са често срещано коледно и новогодишно лакомство, те не са най-добрия избор за вашата усмивка и тази на децата ви.

Твърдите бонбони могат да счупят емайла или денталните протези, мостове или пломби, ако ги захапете, а остатъчната захар, която придружава дългото смучене, е опасна за зъбите.

Остатъците от лепкавите бонбони могат да се залепят в или между зъбите и да останат там с дни, ако не се спазва правилната орална хигиена.

3. Насърчете децата си да ядат сладко по време на общите хранения.

Когато хапвате между храненията, устната кухина не произвежда толкова слюнка, колкото при редовното хранене.

Така че ако ще ядете сладко, най-добре е да го направите веднага след основното хранене, за да бъдат защитени зъбите ви от допълнителното количество слюнка.

4. Поддържайте оралната хигиена на цялото семейство, както обикновено.

По време на коледните и новогодишните празници се случват много неща и е лесно да се наруши дневният режим на грижа за зъбите и устната кухина.

Затова трябва да се уверите, че всеки член от семейството си мие зъбите и ги чисти с конец поне два пъти дневно.

Вашият коментар