Козметична дентална медицина за подобряване на усмивката

Козметична дентална медицина„Кайрийн фемили дентистри”

Повече от всякога козметичната дентална медицина печели популярност, а това не е никаква изненада.

В крайна сметка кой не би желал по-красива усмивка?

От оформянето, през избелването на зъбите и до затварянето на пространствата между тях (диастеми), зъболекарят ви може да направи чудеса за вас.

Съществува широк спектър от техники и средства, които зъболекарите могат да използват, за да подобрят значително усмивката ви.

Обмисляли ли сте да се подложите на козметична дентална процедура? Преди да го направите, уверете се, че сте наясно какво точно да очаквате.

Ето някои основни процедури от козметичната дентална медицина, чрез които вашият зъболекар може осезаемо да подобри усмивката ви:

Бондинг (отстраняване на различни несъвършенства на зъбите с помощта на фотополимери)

Диастемите са онези разстояния между зъбите ви. Ако са вътре в устната кухина, те нямат особено естетическо значение.

Ако обаче имате диастема между двата ви горни предни зъба или между които и да било от зъбите, които се показват при усмивка, може да е добра идея да се подложите на процедурата, наречена бондинг – отстраняване на различни несъвършенства на зъбите с помощта на фотополимери.

Същата процедура се прилага и ако имате зъби, които са пукнати, оцветени, счупени или изронени.

Зъболекарите използват материалите за бондинг, и за да защитят оголените корени на зъбите, както и за пломби.

При бондинга върху повърнхостта на зъба се прилагат композитни резини, а след това – материал с цвета на зъбите. Те могат да траят много години, преди да се износят.

Корони

За цялостното покритие на зъбите се прилагат корони. Те могат да надграждат дентални имплантати, да възстановяват изтрити или счупени зъби и да покриват обезцветени или обезформени зъби.

Короните могат да бъдат изработени от керамични материали, резини, порцелан, свързан с метали, или само от метали.

Питайте зъболекаря си за различните видове коронки и за това кой тип според него е най-подходящ за вас.

Фасети

В сравнение с бондинга денталните фасети могат да траят по-дълго върху зъбите ви, покривайки предната или страничните им части и придавайки им съвършен вид.

Фасетите могат наистина да подобрят усмивката ви, особено ако зъбите ви са криви, с неправилна форма, постоянно оцветяване, изтрити или отчупени или с диастеми.

Зъболекарят изработва отпечатък на зъбите ви, преди фасетите да бъдат циментирани. Обикновено е нужно второ посещение при зъболекаря, когато се поставят самите фасети.

Избелване на зъбите

Понякога зъбите могат да се обезцветят. Това важи особено за хора, с предпочитания към напитки като чай или кафе, пушачите или приемащите някои медикаменти.

Зъболекарят може да избели зъбите ви, използвайки два основни метода – избелване вкъщи или професионално избелване в зъболекарския кабинет, което е препоръчително.

Първо върху зъбите се прилага избелващ разтвор. След това зъболекарят проследява точното време, за което зъбите ще се избелят, без да се появи абразия.

Това значително ще подобри цялостната ви усмивка. Дори и ако имате по-бели зъби обаче, трябва да практикувате ежедневна орална хигиена, като почиствате с конец зъбите си всеки ден и ги миете по два пъти на ден.