Как храненето може да ви помогне да имате здрави зъби

Плодове

От д-р Кеслер и д-р Ресник,

„Уебдентал”

Правилното хранене играе огромна роля в запазването на вашите здрави зъби и венци.

Ако от храната ви отсъстват някои хранителни вещества, ще бъде по-трудно за тъканите в устната ви кухина да се борят с инфекциите и това може да допринесе за развитието на парадонтит, заболяването на венците.

Въпреки че нездравословното хранене не причинява пародонтит пряко, то създава условия за по-бързото развитие на болестта, която може да достигне особено тежка форма у хора, в чието хранене липсват ключови хранителни вещества.

Според препоръките на Министерството на земеделието на САЩ има определени хранителни вещества, витамини и минерали, от които се нуждае тялото ви, включително зъбите и венците, за да се поддържат тъканите здрави и да се предотвратяват болестите.

В различните етапи от живота на човека и в зависимост от физическата му активност, нуждите от хранителни вещества варират.

Ето обаче някои общи препоръки по отношение на храненето, които да ви помогнат да не увреждате зъбите си:

  • Придържайте се към здравословни храни
  • Пийте обилно количество вода
  • Намалете похапването между храненията; когато се налага да правите подобни закуски, избирайте продукти с висока хранителна стойност и ниско съдържание на захар
  • Водете си хранителен дневник в продължение на една седмица, в който да записвате всяка храна, която сте консумирали; това ще ви даде възможност да оцените хранителните си навици и режим и ще повиши осъзнатостта на избора, който правите по отношение на храната.

Разбира се, за запазването на здравето на зъбите ви, съветите, свръзани с храненето, не са достатъчни.

Не забравяйте освен това да миете зъбите си с четка и паста два пъти дневно, да ги почиствате с конец веднъж дневно и редовно да посещавате зъболекаря си за прегледи.

Вашият коментар