Как навиците, свързани с консумацията на напитки, засягат оралното ви здраве?

Оцветяване на зъбите„УебДентал”

Пиете ли много кафе или чай? Ако някой ви среща за пръв път, знаейки това, вероятно няма да се изненада, че зъбите ви са жълти.

Същото важи и за червеното вино – ако го пиете редовно, то може да намали блясъка на зъбите ви.

Консумирате ли редовно алкохол? В такъв случай може да пострадате от тежък случай на пародонтит (заболяването на венците), дори рак на устната кухина или на гърлото.

Ето още информация за това как навиците ви, свързани с консумацията на различни видове алкохолни и безалкохолни напитки, могат да засегнат денталното ви здраве:

 • Когато разлеете червено вино, чай или кафе върху бяла блуза, се тревожите за петното, което ще остане. Само че това петно върху блузата ви, означава, че тази напитка може да оцвети и зъбите ви. Всъщност, колкото е по-тъмен и наситен цветът на напитката (наздраве за червеното вино!), толкова по-силно може тя да оцвети зъбите ви.Това се дължи на хромогените – силно пигментирани молекули, които могат да се закрепят за зъбния емайл и така да го оцветят.
 • Но има и още: киселинността на напитките, дори ако те не са със силно наситен цвят, също може да стимулира оцветяването на зъбите, защото разрушават зъбния емайл, правейки го „по-мек“, което улеснява закрепянето на хромогените върху зъбите ви.
 • Кафето и чаят също така съдържат съставки, познати като танини, а танините могат да подпомогнат хромогените да се задържат върху зъбния емайл.
 • Виното съдържа както танини, така и киселини. Дори да пиете само бяло вино, това не помага, защото и бялото вино може да причини оцветяване на зъбите.
 • Ако смятате, че ако преминете от кафе на чай, зъбите ви ще са по-малко оцветени, отколкото ако пиете кафе, помислете отново: черният чай е много богат на танини. Стремете се да пиете по-малко черен чай и повече зелен, билков и бял чай; тогава ще е по-малко вероятно зъбите ви да се оцветят, отколкото ако пиете предимно черен чай.
 • Няма нужда да споменаваме, че колата и другите газирани напитки съдържат много киселини, ерозиращи зъбния емайл, което открива пътя към оцветяване. Но не мислете, че е безопасно да ги замените със спортни напитки: те също могат да бъдат висококиселинни и да „омекотяват“ емайла.
 • Консумиращите алкохол трябва да са наясно, че той дразни меките тъкани на устната кухина и намалява количеството на естествено произвежданата слюнка. Понеже кожата в устната кухина е много нежна, алкохолът може лесно да корозира венците, кожата и бузите.

 

 • Освен това редовно пиещите алкохол е по-вероятно да развият рак на гърлото или устната кухина, защото алкохолът може да промени начина, по който се делят клетки на оралните тъкани.

За да запазите зъбите си светли при консумацията на тези напитки, ако е възможно:

 • използвайте сламка!
 • гълтайте веднага – не задържайте напитките в устата си!
 • изплаквайте устата си с вода при първа възможност!
 • мийте и почиствайте с конец зъбите си при първа възможност!