Как да си намерите добър зъболекар?

Намиране на зъболекарОт д-р Брент Корнелиус, „Уебдентал”

Когато става въпрос за това да си намерите зъболекар, то може да е сравнително лесно – потърсете в интернет и след като ви се появи списък, позвънете на всеки един, докато не намерите някого, за когото смятате, че ви „пасва”.

Какво обаче означава някой да ви „пасва”? Цената? Местонахождението? Опитът? Зъболекар, който постоянно лекува деца, или такъв, който знае как да се отнася с възрастни пациенти с начални симптоми на деменция?

Следователно първата стъпка в това да си намерите отличен зъболекар е: да решите какви неща търсите у него, преди да почнете да звъните на дентални практики и клиники.

Ето още няколко съвета:

  • След като сте решили какви качества търсите у бъдещия си зъболекар (по-добра цена, мащаб на практиката, местонахождение на практиката и т.н.), е време да започнете да разпитвате. Питайте приятелите и роднините си дали не познават зъболекар, отговарящ на вашите критерии. Ако сте нови в квартала и наоколо нямате роднини и приятели, питайте лекаря си, в местната аптека, фризьора си, колегите си на работа и т.н. Често най-добрият избор се прави по съвет на хора, които от години живеят в съответния квартал.
  • Ако живеете не толкова далеч от предишния си дом, питайте бившия си зъболекар да ви насочи към някого на новото място. Бившият ви зъболекар познава денталното ви състояние и може да препоръча някого, който би отговарял на нуждите ви.
  • Можете да посетите и страницата на националната или местната дентална асоциация, където да намерите зъболекарите, работещи около вас, и да ги сравните според специалностите им и разстоянието до практиката им от дома ви.
  • След като сте открили един или повече зъболекари, които можете да изберете, позвънете им по телефона, за да видите дали може да си насрочите „опознавателен преглед”. Това може да е от голяма важност, ако вие или някой в домакинството ви има специални нужди в областта на денталната хигиена или някое от децата ви се страхува от зъболекари (така че една приятелска среща за запознаване със самия зъболекар и кабинета му да може да смекчи безпокойството на детето).
  • Посетете поне трима зъболекари, преди да направите избора си. Освен това никога не се колебайте да отидете при друг зъболекар, ако смятате, че първоначално избраният не отговаря на нуждите ви. От учтивост обяснете на първия зъболекар защо го напускате.
  • Ако сте с ограничен бюджет, проверете дали наоколо няма факултет по дентална медицина. Денталните клиники към факултетите често предлагат рутинни дентални услуги на по-ниски цени, така че студентите им да имат възможност да практикуват уменията си върху истински пациенти. Не се тревожете – всички клиники от този тип гарантират, че студентите по дентална медицина ще бъдат наблюдавани от опитен зъболекар, докато работят.

Вашият коментар