Как да се справите с отрицателни отзиви за вашата практика, публикувани в интернет?

Снимка: Senetwork.com

Снимка: Senetwork.com

От д-р Едуард Лоугън, „Дентистри бизнес сикретс”

Ето някои съвети за справяне с отрицателни отзиви за вашата дентална практика, публикувани в онлайн форум:

1. Отговорете на публикацията с онлайн извинение. Някои сайтове ви позволяват да отговорите на човека, публикувал отзивите за вашата практика.

Тонът ви трябва да е извинителен, без да съдържа извинения, без да твърдите, че е публикувана невярна информация, и без да разкривате лична здравна информация.

В зависимост от конкретното оплакване можете да кажете какви стъпки ще бъдат предприети, така че този проблем повече да не се появява. Ако не можете да отговорите по описания тук начин, не отговаряйте.

2. Опитайте се да накарате или публикуващия, или сайта (форума) да махнат отрицателните отзиви.

Обикновено е трудно да накарате сайта да премахне отрицателни отзиви, освен ако не успеете да докажете, че те са публикувани от ваш конкурент или пък са напълно неверни.

Можете да се опитате да помолите пациента (публикуващия) да махне отзивите си с лично телефонно обаждане и извинение. Понякога ако зъболекарят отдели време, за да се обади лично, това има положителни последици, защото пациентът оценява това внимание и възможността да бъде чут.

Ако има нещо, което може да се направи, за да се поправи положението, предизвикало оплакването, предложете да го направите.

3. Работете за това да натрупате положителни отзиви на същия сайт или в същия онлайн форум с отрицателните отзиви, за да увеличите форумния си рейтинг и да представите положителните страни на денталната си практика, така че да уравновесите мненията.

Ако обикновено не молите пациентите си да публикуват за вас положителни отзиви онлайн, отделете време, за да помислите за списък от пациенти, които биха се съгласили да го направят.

Изпратете им имейл с прости указания как да го направят и линк към сайта (форума), за да могат бързо и лесно да публикуват отзивите си.

4. Продължете да следите всички отзиви, за да можете да отговорите бързо, ако се появят отрицателни публикации.

Можете да възложите на някой от членовете на вашия екип всяка седмица да проверяват основните сайтове и форуми за отзиви, за да проследите дали има нови публикации за вас и вашата практика – или пък можете да възложите на специализирана фирма да следи вашата онлайн репутация.

Безплатната услуга на „ГугълGoogle Alerts може да ви уведомява, когато се спомене името на практиката ви в интернет, но не е сигурно дали това ще включва абсолютно всички отзиви за вас.

5. Проверете дали конкретното оплакване от вашата практика действително е нещо, което трябва да бъде поправено, така че да не се случва повече.

Вашият коментар