Как да се грижите за зъбните протези?

Протези„Кайрийн фемили дентистри”

Ако имате нови цели или частични протези, е жизненоважно да знаете как да се грижите за тях.

В началото може да не е лесно да обръщате внимание на грижата за протезите, ако току-що са направени и поставени, включително защото може и да не сте на себе си след посещенията в зъболекарския кабинет.

Работата е там, че тоталните или частични снемаеми протези изискват специални грижи, за да изглеждат по най-добрия възможен начин, да са без петна и да са напълно чисти.

За да се погрижите за новите си дентални протези по най-добрия възможен начин, ето няколко неща, които трябва да имате предвид:

Всекидневното миене с четка е жизненоважно

Използвайте четка за протези, която да е неабразивна, когато ги почиствате всеки ден. Накисвайте ги и ги четкайте нежно, за да премахнете частиците храна, плаката и другите остатъците.

Ако използвате фиксиращ гел за протези, почиствайте всяка кухина, която пасва на венците, за да премахнете остатъците от гела.

Не е добра идея да използвате почистващи средства за протези вътре в устната кухина. Вместо това трябва да снемате протезата всеки път, преди да я почистите.

Отнасяйте се към тях с грижа

Когато ви изработят протези за първи път, може да не сте свикнали да се отнасяте към тях грижливо.

Внимавайте да не повредите или огънете пластмасата, докато ги държите. Освен това трябва да държите протезите едновременно стабилно и нежно.

Сваляйте и измивайте протезите след всяко хранене

Всеки път, след като се нахраните, измивайте протезите с вода, за да махнете частиците храна и други остатъци. Преди това поставяйте хавлиена кърпа в умивалника или го пълнете с вода, така че ако изпуснете протезите, те да не се счупят.

Редовните проверки са задължителни

Протезите се нуждаят от периодично професионално почистване и проверка. Питайте за това зъболекаря си и го отбележете в календара си.

Редовните посещения при зъболекаря с тази цел ще предотвратят неудобство или изплъзване и ще гарантират, че протезите ще продължават да са ви по мярка.

Зъболекарят ви ще има възможност да прегледа и устната ви кухина и да се увери, че всичко е наред.

Накисвайте ги във вода през нощта

Повечето видове протези трябва да задържат формата си и да бъдат овлажнявани. Затова ги поставяйте през нощта в лек разтвор за накисване или във вода.

Зъболекарят ще ви даде по-подробни указания за това. Следвайте инструкциите на производителя, когато използвате разтвори за накисване или почистване.

Избягвайте някои неща

Сега, когато имате нови зъбни протези или просто отивате за проверка, е добра идея да знаете какви неща да избягвате. Например врялата или горещата вода понякога кара протезите да се свиват, така че ги избягвайте.

Продукти като избелващи пасти за зъби, както и абразивни материали също могат да причинят повреди на протезите. Ако нещо причини вашето безпокойство, обадете се веднага на зъболекаря си.