Как да поддържаме правилно денталните имплантати?

Дентални имплантати„Аризона фемили дентал”

Денталните имплантати са възможно най-близкият до „оригинала” заместител на естествените зъби.

Популярна алтернатива на снемаемите мостове или протези, денталните имплантати всъщност се внедряват в челюстната кост чрез процес, наречен остеоинтеграция.

Това означава, че имплантатът (състоящ се от корона, титаниев винт и абатмънт) става неподвижен също като истински зъб с корен.

Грижата за денталните имплантати включва добрите практики за орална хигиена като миене, почистване с конец и използване на вода за уста, както и посещения при зъболекаря на всеки шест месеца за преглед и професионално почистване на имплантатите.

Качеството на грижите за поддръжката на денталните имплантати е определящо за това колко трайни ще бъдат те.

Доколко е важно почистването на денталните имплантати?

Почистването на денталните имплантати от зъболекаря се различава от другия вид професионално почистване, предназначен за истинските ви зъби, защото имплантатните материали не приличат на зъбния емайл (т.е. външния слой на зъба).

Освен това имплантатът се закрепя към челюстната кост и венците по различен начин в сравнение с начина, по който зъбите са закрепени към костта и меките тъкани.

Например, долната част на имплантатната корона и абатмънта остават прикрепени към венците чрез епително свързване – специална структура, съставена от клетки, които се придържат към полираната керамика чрез „всмукателни възглавнички”.

Ако не се почиства цялостно със специални зъболекарски инструменти, вашият дентален имплантат и тъканите, на които почива, ще пострадат от натрупването на бактерии и биофилм (плака).

Ако не бъде премахнат, биофилмът може да причини възпалително състояние на гингивалната тъкан, заобикаляща имплантата, наречено периимплантит.

Това е сериозна инфекция, която може да причини загуба на костта около имплантата.

Какви инструменти се използват за професионално почистване на имплантати?

За да избегнат увреждане на абатмънта и короната на денталния ви имплантат при професионалното почистване, зъболекарите използват специални инструменти, наречени кюрети и скалери.

Те са изработени от материали, които не могат да издраскат имплантатите.

Макар че за почистването на истинските зъби се използват метални инструменти, тези за почистването на денталните имплантати са направени от резини или пластмасови съединения, които премахват биофилма по безопасен начин, без да нараняват имплантатите.

Какви са признаците за инфекция на дентален имплантат?

Ако можете да видите частта, която заменя зъбния корен – т.е. тялото на имплантата, това може да означава, че текущата инфекция е причинила загуба на венеца или дори може би загуба на костта.

Повърхността на имплантатите се оголва, когато свръзването на имплантата с костта е нарушен от инфекция, обикновено поради отсъствие на подходящо почистване. За премахване на биофилма от оголените части на имплантата се използват специални дентални четки.

Въпреки че денталните имплантати ни изправят пред известни предизвикателства, те са една много успешна алтернатива на мостовете и протезите. Ако поддържате отлична грижа, може да очаквате един зъбен имплантат да трае 20 и повече години.

Прочете още за денталните имплантати:

Какво трябва да знаете, ако имате дентални имплантати?

Три (а скоро и четири) начина, по които зъболекарят може да замени липсващите ви зъби

Денталните имплантати подобряват качеството на живот за жените с остеопороза

Обмисляте поставянето на дентални имплантати? Ето какво трябва да знаете