Как да използвате социалната мрежа Pinterest за успеха на денталната си практика?

PinterestОт Сара Айзенбърг, “Ем Ди Пи Ем Кънсълтинг”

Съществуват толкова много социални медии – Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn и т.н. Напоследък получаваме запитвания от клиентите за социалната мрежа Pinterest („Пинтерест”), която е съсредоточена върху снимките и поставянето на снимков материалкак да я използваме, за да развием денталната си практика? Има ли изобщо смисъл в това?

„Пинтерест” не е подходяща за всеки вид бизнес, но има много начини да я използвате, за да привлечете и ангажирате вниманието на пациентите си в интернет. Ето няколко полезни съвета как да постигнете успех, използвайки „Пинтерест”, за да развиете практиката си:

Трябва да имате план. Преди да започнете да поставяте снимки в „Пинтерест”, трябва да имате план за това. Кой ще управлява профила ви в социалната мрежа? Колко често ще поставяте снимки? Какво искате да извлечете от тази платформа? Би трябвало да знаете отговорите на тези въпроси, преди да създадете профила си.

Трябва да познавате своята публика. Това изискване върви ръка за ръка с предходното. Ако целевата ви аудитория са възрастните хора, няма смисъл да инвестирате време в „Пинтерест”. Ако обаче целта ви е да привлечете млади хора и млади семейства, „Пинтерест” би трябвало да присъства в маркетинговия ви план.

Типът пациенти, които срещате, и случаите, които лекувате в кабинета си, ще ви помогнат да определите съдържанието, което да поставяте в профила си в тази социална мрежа. Ако това са предимно деца, можете да поставяте комикси с основни съвети за дентална хигиена. Ако сте имплантолог, то поставянето на информативни графики за структурата на имплантите би било от полза за вашите последователи.

Едно от страхотните неща относно „Пинтерест” е, че с един профил можете да си създадете няколко различни „дъски”, на които да поставяте снимки, посветени на дадена тема. Например един семеен зъболекар може да има следните „дъски”: „Дентална хигиена”, „Нова усмивка”, „Истински случаи на пациенти”, „Преди и след”, „Възстановителна дентална медицина”, „За децата”, „Забавление в кабинета”.

Запомнете, че е лесно да отклоните вниманието си, но не бива да пропускате възможността да създаде „дъски”, които да отразяват вашия бизнес. Ключът към успеха е да споделяте информация, която би била от интерес за вашата целева аудитория, както да създавате „дъски”, които са уникални за собствената ви дентална практика.

Трябва да сте на „ти” със социалните мрежи или да имате такъв човек под ръка. Обърнете внимание на това, че трябва да си създадете бизнес профил вместо личен профил в „Пинтерест”. Въпреки че за потребителите няма очевидна разлика в това как изглеждат двата типа страници, бизнес страниците предоставят полезна информация чрез аналитичните си харектеристиките, която отсъства при личните страници.

Ако вече имате личен профил, който е създаден за бизнес цели, можете да го трансформирате в бизнес профил.

Ангажирайте потребителите. В качеството си на собственик на дентална практика (същото важи и за всеки други вид бизнес) усилията ви в областта на онлайн маркетинга трябва да бъдат изцяло насочени към това да ангажирате потребителите си, т.е. да привлечете нови пациенти/клиенти. Един начин да направите това в социалните мрежи е да последвате други видове фирми, които се намират във вашия град или пък работят в свързани с вашата сфери.

Друг начин да направите това чрез „Пинтерест” е да отговаряте на коментари, публикувани от потребителите за поставени снимки (същото важи и за отговарянето на коментари във „Фейсбук”, „Туитър”, „Гугъл плюс” и другите социални мрежи).

Използвайте собствения си уебсайт. За да получите трафик към вашия сайт от „Пинтерест”, трябва да направите така, че съдържанието от сайта ви да попадне в социалната мрежа. Това става най-лесно като активирате на сайта си приставка за бутона с надпис Pin It, който се появява всеки път, когато потребителят постави курсора на мишката върху някакво изображение на сайта. Въпреки че тази функционалност не работи на устройства с тъчскрийн, инсталирането й на вашия сайт е отличен начин да напомняте на потребителите, за които е много лесно да поставят снимки на своите „дъски” в „Пинтерест” директно от сайта ви.

Подобрете индексирането на сайта си от интернет търсачките (SEO). Въпреки че „Пинтерест” е визуална платформа, тя може да допринесе за успеха на стратегията ви за онлайн оптимизация. Ето няколко страхотни съвета от „Хъбспот” за това как да оптимизирате своя бизнес профил в „Пинтерест”:

  1. Изберете запомнящо се име
  2. Попълнете секцията „За нас”
  3. Поставете линкове към собствения си сайт
  4. Направете си различни „дъски”, на които да поставяте тематични снимки или картинки
  5. Говорете на езика на пациентите си
  6. Използвайте мъдро описанията на снимките
  7. Нека снимките, които поставяте да имат описателни имена
  8. Използвайте хаштагове

Вашият коментар