Как да изберем семеен зъболекар?

Множество семейства имат специалисти, към които се обръщат при нужда. Когато колата се счупи, имат автомонтьор, на когото разчитат да я поправи. Когато са болни или им трябва медицинско лечение, имат семеен лекар. Изненадващо обаче е, че въпреки важността на оралното здраве много семейства нямат семеен зъболекар.

Правилният зъболекар може не само да помага на семейството ви, да поддържа зъбите ви здрави и чисти, но и да помогне на децата ви да развият добри навици за орална хигиена, които да останат трайни, пише блогът „Айннюз”.
Ако търсите зъболекар за семейството си, огромният брой варианти може да е малко плашещ. Ето няколко неща, които да вземете предвид, за да намерите точния зъболекар за Вашето семейство.

  • Услуги

Когато търсите семеен зъболекар, едно от първите неща, които трябва да вземете предвид са услугите, предоставяни от съответния зъболекар. Денталните нужди на децата са много по-различни от тези на възрастните. Уверете се, че зъболекарят, който избирате, предлага широк набор от услуги, за да посрещне нуждите на цялото Ви семейство. Точният зъболекар за Вашето семейство би трябвало да предлага обща дентална медицина за деца и възрастни, но в клиниката трябва да има и други специалисти. Това ще гарантира, че той ще може да се справи с почти всякакви дентални нужни, които може да възникнат.

  • Обучение

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид, когато се търси семеен зъболекар, е ангажиментът на денталната практика към продължаващото обучение. Съществуват широкообхватни постижения в науката и технологиите, нови инструменти, техники и изследвания. Зъболекарят и екипът му трябва да са в крак с еволюциите в индустрията. Те трябва да посещават семинари, конференции, сертификационни курсове и други видове продължаващо образование. Зъболекарите с подобни ангажименти и тези, които четат и се интересуват от прилагането на нови техники са по-подготвени да предоставят най-добрата дентална грижа, отколкото останалите.

  • Оборудване

Заедно с продължаващото образование, денталните клиники, оборудвани с апарати, които са последна дума на техниката, са в по-добро положение да диагностицират проблемите и да ги лекуват по-ефикасно. Оборудване за дигитална рентгенография, интраорални камери, лазерни детектори за кариеси, лазери за пародонтална терапия, както и скенери позволяват на зъболекарите да предложат най-добрата възможна диагностика и лечение на пациентите си.

  • Цена

Цената е друг фактор, който да се вземе предвид, когато търсим семеен зъболекар. Някои дентални кабинети имат договори с компании и предоставят дентални услуги срещу кредити.

  • Атмосфера

Докато предлагането на широк набор услуги, инвестирането в продължаващо обучение, използването на оборудване последна дума на техниката и цената са много важни, в крайна сметка, цялостната атмосфера на денталния офис определя кой зъболекар е точният за вас и семейството ви. Посещението при зъболекар може да е стресиращо и за възрастните, и за децата. Ако екипът на денталната клиника допринася за стреса, или ако зъболекарят е безчувствен към Вашата болка и дискомфорт, това би могло да превърне редовните посещения в кошмар. Тези негативни преживявания може също така да имат дълготраен ефект върху децата, карайки ги да се страхуват да ходят на зъболекар и да получават грижата, която им е необходима.

Когато избирате зъболекар за семейството си, се уверете, че той и екипът му са мили и чувствителни към нуждите ви. Те трябва да са заинтересовани от това да ви доставят най-добрата дентална грижа. Ако те направят посещенията на семейството ви  по-лесни и с положителни емоции, можете да гарантирате от своя страна, че ще ги превърнете в навик, който ще трае за цял живот.