Как да бъдем подготвени за спешен дентален случай?

Dental Emergencyд-р Мериелейна Перон

Спешен случай, свързан с денталното ви здраве, може да се случи по всяко време. Това може да бъде разклатена зъбна корона, счупен зъб или остър зъбобол.

Много хора държат в домовете и автомобилите си комплекти за първа помощ за спешни медицински случаи.

Повечето от нас обаче дори не се замислят за спешни случаи, свързани със зъбите и денталното здраве, докато те не им се случат.

Вие подготвени ли сте за спешен дентален случай?

Можете сами да си подготвите комплект за спешна дентална помощ. Ето какво да включите в него:

 • Обезболяващи. Обезболяващите медикаменти са особено важни, за да ви помогнат да облекчите болката ви, докато успеете да се доберете до зъболекар. Не използвайте аспирин, защото той пречи на съсирването на кръвта.
 • Тампони от памук или марля. Те ще са ви от полза, ако има кървене от нараняване. Дори можете да ги използвате като нещо, което да захапете, за да изпуснете част от напрежението. Памукът и марлята може да ви помогнат и ако носените от вас брекети (скоби) или протези ви причиняват раздразнение. Можете да поставите тампон между брекетите или протезите и нараненото или раздразнено място, за да се справите временно с дискомфорта.
 • Восък. Восъкът може да се използва, за да покриете временно тази част от ортодонтски брекети, която причинява раздразнение.
 • Конци за почистване на зъбите. Те са от полза за премахването на остатъци от храна, които се заклещват между зъбите и под венците, причинявайки болка или дискомфорт.
 • Система „Спаси зъба”. Тя служи за пренасяне на зъби, които са паднали, така че да има по-добър шанс за дългосрочното им оцеляване, след като биват ре-имплантирани от зъболекаря.
 • Пакетчета чай. Те са много добри за спиране на кървенето след орална интервенция или дори травма в устната кухина. Изследванията показват, че пакетчета, съдържащи растението чай (camellia sinensis) са по-подходящи за тази цел от билковия чай. Пакетчетата чай може да помогнат за успокоение, ако си прехапете устната, бузата или езика.
 • Фиксиращ гел за протези. Той може да влезе в употреба дори и ако не носите протези. Освен за фиксирането на протези, гелът се използва и за временно закрепване на корона или мост, които са паднали.
 • Материал за временно запълване. Този материал върши по-добра работа от восъка за временното запълване на паднала пломба.
 • Зъболекарско огледало и шпатула. Тези инструменти са необходими за поставянето на материал за временното заменяне на паднала пломба.
 • Пакети за незабавно охлаждане. Тези пакети помагат при травма в областта на устата и лицето.
 • Препарати за местна упойка. Могат да се използват за временно облекчение на възпаления, причинени от протеза, раздразнение на венците, херпеси, афти или рани от прехапване на устните, езика или бузите.
 • Пакетчета сол. Те са от полза, ако се налага промиване, тъй като солената вода помага за почистването и овлажняването на рани.
 • Еднократни четки за зъби с накрайник, имитиращ клечка за зъби. Могат да се ползват и като четка, и като клечка за зъби. Помагат да се извадят хранителни остатъци или други обекти, заседнали между зъбите.
 • Паста за афти или рани.
 • Телефон за връзка със зъболекар. Повечето зъболекари могат да бъдат открити в извънработно време на специален телефон за спешни случаи.

Заключение относно комплекта за дентална първа помощ

Всички тези неща, изброени по-горе, са на разположение в повечето аптеки. Можете да си направите комплект, който да държите вкъщи или в колата си, за да го носите със себе си при пътуване.

Никога не знаете кога може да се появи спешен дентален случай, а този комплект за дентална първа помощ може „да ви спаси живота” или по-точно – зъба!

Все пак никога не забравяйте, че най-добрата застраховка срещу неочаквани спешни случаи са добрата грижа за оралната хигиена и редовните посещения при зъболекаря за прегледи и професионално почистване на зъбите.