Какво трябва да знаете, ако имате дентални имплантати?

Дентален имплантатд-р Брент Корнелиус, „Уебдентал

Ако вече имате или смятате да си сложите дентални имплантати, ето няколко неща, които трябва да знаете по отношение както на техните предимства, така и на недостатъците им.

Някои хора смятат, че денталните имплантати се поставят върху зъбите. Това, разбира се, не е така. Те всъщност заменят зъбите – от корените до коронките.

Поставянето на дентални имплантати е хирургическа процедура, при която зъболекарят изважда целия зъб от корена, или това, което е останало от него, ако самият корен е бил увреден по някакъв начин.

След това зъболекарят поставя титановия или циркониев имплантат (който заменя корена) в челюстната кост, под венците.

Във втория етап на процедурата зъболекарят извършва друга операция, разкривайки имплантата, като премахва част от закрилия го венец.

След това, в зависимост от имплантата, зъболекарят може да постави абатмънт – връзката, свързваща имплантата със заменящия зъб.

След като имплантатът и/или абатмънтът са зарастнали в рамките на няколко седмици и имплантатът е бил остеоинтегриран (т.е. костта е израстнала около него), зъболекарят закрепя протетичния зъб върху него.

Резултатът е протетичен зъб и „зъбен корен”, които са стабилни, изглеждат като истински зъб и ви позволяват да ядете всичко, което искате.

Някои хора смятат, че денталните имплантати са толкова добри, колкото протезите или мостовете. Това не е вярно: имплантатите са по-добри!

Те изглеждат много повече като истински зъби, отколкото протезите и мостовете.

Освен това, понеже не са закрепени към съседните зъби, имплантатите не нарушават целостта на здравите съседни зъби. С други думи, няма да се налага обработка на зъби, които иначе са здрави.

Освен това денталните имплантати ще съхранят костите в челюстта и ще предотвратят свиването на костта, което се получава в резултат от загубата на зъб! Това е огромна полза от денталните имплантати.

Макар около 90% от процедурите за поставяне на зъбни имплантати да са успешни, някои не са. Ако това се случи, зъболекарят трябва да премахне имплантата, защото той не може да се остеоинтегрира.

Възможно е да се направи втори опит с друг имплантат, но ще трябва да се изчака няколко месеца мястото да зарастне преди това. Освен това може да се наложи процедура за костна аугментация.

Как можете да сте сигурни, че поставянето на дентален имплантат ще бъде успешно?

Трябва да сте в добро общо здравословно състояние.

Ако пушите, зъболекарят може да ви помоли да спрете преди процедурата, защото никотинът в тютюна намалява притока на кръв към меките тъкани в устната кухина и забавя процеса на зарастване.

Трябва да имате и достатъчно костна и гингивална тъкан в челюстта, въпреки че зъболекарят може да надгради и двете.

Денталните имплантати са безопасен и ефикасен начин да подобрите вида на усмивката си, както и средство да се запазят съседните зъби здрави, а костите в челюстта да не се свиват, ако сте загубили един или повече зъби.