Какво представляват ендодонтията и лечението на кореновите канали?

Ендодонтияд-р Иван Йовчев, „Йовдент”

(Ендодонтия – от „ендо” – „вътре” и „донтия” – „в зъба”.)

Зъбната пулпа е тъкан (съставена от нерви, кръвоносни съдове и други тъкани), разположена вътре в зъба. Нейната функция е свързана с растежа на зъба (коронката и корена), а след това осъществява физиологичния отговор на различни дразнители през целия живот. Специалността ендодонтия разглежда биологията, физиологията, патологията и лечението на зъбната пулпа. Стоматолозите наричат този процес кореново лечение.

Най-честите причини за възпалението или инфекцията на зъба са:

  • Зъбният кариес (най-често големи, дълбоки кариеси).
  • Натрупаният ефект от сменянето на няколко пломби.
  • Изборването, загряването и дезинфекцията.
  • Травматични инциденти.

Кои причини налагат кореновото лечение?

Зъбната пулпа може да стане болезнена, инфектирана и необратимо увредена (сн.2), като запазването й става невъзможно (най-често се проявява с чувствителност към промени в температурата, а понякога в съчетание с различна по сила болка при дъвчене). Тези необратими промени изискват премахването на зъбната пулпа, което се извършва с така нареченото кореново лечение (лечение на кореновите канали).

Понякога процесът на увреждане е толкова напреднал, че пулпата е започнала да некротизира (умира). В тези случаи за известно време е възможно да настъпи пълна липса на каквито и да е болкови симптоми (сякаш ви е заболял коремът, но на другия ден вече не ви боли).

Това за съжаление е само привидно. Ако зъбът остане в това състояние, скоро ще започнат отново болките и проблемът само се задълбочава. Необходимо е да се потърси специализирана помощ от лекар по дентална медицина. Мъртвата пулпа и бактериите вътре в зъба могат да предизвикат инфекция на заобикалящата зъба кост (т.н. абцес – сн. 3).

Симптоми, свързани с инфекция в пулпата са: зъб, който боли при дъвчене, а в някои случаи е чувствителен и при докосване (освен пулпата е засегната и окръжаващата кост). Когато е засегната само пулпата, болката е ирадираща и боли цялата страна, без да може да се посочи причинния зъб. Рентгенографията невинаги може да помогне за диагностицирането на този проблем. Ако процесът е напреднал и има загуба на костна структура около зъба, тогава рентгенографията ще помогне за диагнозата.

Каква е разликата в лечението? Практически няма разлика. Каквито и да са симптомите, лечението преминава през три основни етапа: диагноза, почистване и оформяне на канала и накрая запечатване на това пространство. Разлика има само, когато зъболекарят (ендодонтът) не разполага с достатъчно време да извърши пълния обем от необходимите манипулации, за да постигне основните цели на ендодонтското лечение. Това са случаите на спешна помощ, при които целта е да се намалят симптомите и да се осигури по-добър комфорт на пациента, за да може да се намери време за извършване на пълния обем на лечение.

Кореновото лечение се занимава с пространството вътре в зъба, което е инфектирано и води (веднага или по-късно) до болка в зъба. Доказано е, че микроорганизмите се развиват основно вътре в зъба (в пространството заемано от пулпната тъкан), и че много малко от тях се намират извън зъба. Затова лечението е насочено именно към почистването, дезинфекцията и запечатването с инертен материал на това пространство.

Основната цел на кореновото лечение е да спре постъпването на дразнители към окръжаващите зъба тъкани и по този начин да даде възможност на организма да възстанови нормалната функция на тези тъкани.

Тази цел се постига, като вътрешното пространство на зъба се изчиства от микроорганизми, тъкани остатъци колкото е възможно повече, а ако има останали микроорганизми те биват погребани с помощта на херметичното запечатване на това пространство. Спирайки постъпването на микроорганизми или/и техни токсини към организма (окръжаващите зъба тъкани ), даваме възможност на имунната система да се пребори и да възстанови нанесените поражения.

Какво представлява самото лечение?

Усъвършенстването на ендодонтските техники и новите материали направиха модерната ендодонтия безболезнена и в много висок процент протичаща без усложнения.

Кореновото лечение може да завърши и в едно посещение, но много по-често се изискват няколко посещения. Използва се локална анестезия, която може да бъде съчетана с предварителна подготовка с релаксанти за намаляване на напрежението. Самото лечение представлява щателно почистване на корено-каналната система (отстраняване на всички остатъци от пулпата, предаване на конусообразна форма и дезинфекция ) и херметичното и запечатване, така че да няма никакъв обмен между вътрешността на зъба и заобикалящата го тъкан (пародонтални тъкани и кост).

За целта зъболекарят ще изолира зъба с помощта на латексово платно, наречено кофердам (ако имате алергия към латекс, трябва задължително да предупредите лекуващия – тогава ще се използва нелатексово платно ); ще оформи достъп до каналите и в процеса на разширяване ще ги дезинфекцира с различни химични агенти.

Накрая ще ги затвори херметично с инертен материал. В днешно време най-използваният материал за запечатване е гутаперча в комбинация със силър за залепването й към стените на канала.