Какво не знаете за шините за зъби Invisalign („Инвизалайн”)?

InvisalignШините за зъби Invisalign („Инвизалайн”), наричани още „невидими брекети”, са ортодонтска система за постигане на съвършена подредба на зъбите.

Invisalign („Инвизалайн”) са прозрачни шини, които не се забелязват и се изработват индивидуално за всеки пациент.

Освен че са практически невидими, друго важно тяхно предимство е, че могат да се свалят и поставят по всяко време, позволявайки поддържането на отлична орална хигиена.

Ако сте пациент, с ортодонтската система „Инвизалайн”, няма как да не сте доволни от това, че нямате ограничения в храненето, не носите метални брекети (скоби), а, когато лечението приключи, резултатът е една прекрасна усмивка.

При всичките предимства на тази технология обаче, има някои неща, които трябва да знаете и правите по време на лечението, за да може то да е наистина успешно.

Какво може да не знаете за системата „Инвизалайн”?

  • Трябва да носите шините си поне 20-22 часа на ден. Това може и да не изглежда трудно, но определено изисква постоянство от ваша страна. Трябва да миете зъбите си веднага след хранене, след което да поставяте шините си веднага. Достатъчно дългото носене на шините ще позволи да се постигнат целите по отношение на подредбата на зъбите ви, определени в лечебния план.

 

  • Ще ви е необходимо известно време, за да свикнете с шините при говор, защото те вкарват нов материал в устата ви. Не се тревожете – ще свикнете да говорите с тях. Пърночално обаче, докато привикнете към тях, може да се окаже, че шепнете.

 

  • Задължително ви трябва четка за зъби, която да носите със себе си. Изключително важно е да почиствате зъбите си след хранене, преди да поставите шините. Така ще премахнете частиците храна, така че те да не се задържат в шините ви и да причинят кариес.

 

  • Похапването е проблематично. Тъй като се налага да миете зъбите си всеки път след като се храните, оказва се, че мнозина пациенти предпочитат да намалят междинните си хранения. Трябва да планирате храненето си внимателно през деня. Някои пациенти на „Инвизалайн” дори отслабват по време на периода на лечението, тъй като похапването и след това почистването отнемат много време.

 

  • Шините „Инвизалайн” са много по-удобни от брекетите. Дискомфортът от тях винаги е много по-малък, отколкото с конвенционалните брекети. По-удобното винаги е по-хубаво.

 

  • Ще трябва да носите ретайнер след края на лечението си. Приключвайки лечението с „Инвизалайн” няма да се отървете изцяло от ортодонтските системи. Ще трябва да носите ретайнери (шини), за да сте сигурни, че ще имате дълготраен резултат, но ще трябва да ги носите само през нощта, така че през деня няма да е необходимо да се занимавате с тях.

Вашият коментар