Какво да правите при пулсиращата болка в зъбите?

Зъбоболд-р Шен Чао, „Уебдентал”

Пулсиращата болка в зъбите може да се появи при хората, които пренебрегват препоръчаните практики за поддържане на денталната хигиена, но и при хора, със стриктна хигиена.

Този тип зъбобол може да е постоянен или с прекъсвания. Обсебващата вниманието болка може да бъде много мъчителна и да се засилва, когато се опитвате да заспите.

Често срещани симптоми

Пулсиращият зъбобол може да започне да се усеща, когато кръвното налягане във възпаления район се покачи. Това състояние се изостря, когато се наклоните или легнете.

С увеличаването на болката може да получите треска, подуване на венците в засегнатата област, главоболие и секреция с неприятна миризма от мястото около болния зъб.

Трябва да се свържете със зъболекар, ако болката е продължителна и симптомите показват влошаване на състоянието.

Повечето хора се оплакват от засилване на болката, когато се опитват да отворят устата си. В областта на ухото също може да се появи болка като при заушка.

Ако не се потърси незабавно медицинска помощ, инфекцията може да се разпространи.

Какво причинява този тип зъбобол?

Пулсиращата болка може да е причинена от зъбен абцес, повредена пломба, пародонтални заболявания, кариес, фрактура или повтарящо се движение на зъбите като дъвчене, скърцане и т.н.

Зъбът може да стане много чувствителен, ако количеството на емайла или дентина намалеят. Емайлът представлява твърдата външна обвивка на зъбната корона, докато дентинът е тъканта под него.

Пулпитът също може да доведе до агонизираща болка. При това състояние денталната пулпа, която се намира в пулпната кухина в средата на зъба, бива засегната от възпаление.

Пулпата представлява меката свързваща тъкан, наситена с нерви и кръвоносни съдове. Когато нервите са засегнати, болката се усилва.

Пулсиращата болка може да се прояви в резултат на други дентални усложнения като растежа на мъдреци, пукнати зъби, инфекция на венците, проблем с темпоромандибуларната става и бруксизъм (скърцане със зъби).

Лечение на болката

Болката, появила се в зъбната кухина, може да бъде отстранена чрез лечение и поставяне на пломба или изваждане на увредения зъб.

Възпалителния процес, засегнал съседните зъби, може да бъде излекуван чрез лечение със студен лазер, наречено фототерапия.

Друг вариант е лечението на кореновите канали, което може да бъде приложено от зъболекаря, ако се открие инфекция на зъбния нерв.

В такива случаи инфекцията се причинява от бактериална атака, достигнала вътрешните части на зъба.

Пародонталните инфекции, болките в областта на ухото и треската могат да бъдат лекувани, като се приемат предписаните от зъболекаря антибиотици.

Ефективни средства за облекчение на пулсиращата зъбна болка могат да са обезболяващите, карамфиловото масло, чесновата паста, билковия чай или специална вода за уста.

Противовъзпалителните медикаменти като аспирина са ефикасни за моменталното облекчение, тъй като намаляват напрежението върху нервните окончания. Можете да изберете и богати на бензокаин гелове за облекчение на орални болки. Те са ефикасен местен анестетик, който моментално блокира нервните сигнали от инфектирания зъб.

Топлината има потенциала да влоши зъбобола. Следователно облекчение може да се постигне и като се постави лед от външната страна на бузата на болното място.

Можете да натопите памучен тампон в чеснова паста или карамфилово масло и да го поставите върху мястото на болката. Така ще се постигне по-голямо облекчение, отколкото ако сдъвчете суров чесън или карамфил.

Навлажнено пакетче чай също може да се постави на мястото на болния зъб, но трябва да внимавате, защото продължителният контакт с чая може да доведе до оцветяване на зъбите.

Пулсиращата болка в зъбите може да е изключително агонизираща. Затова трябва да се свържете със зъболекар, веднага при поява на първите симптоми.