Какви са алтернативите на ваденето на зъби?

Лечение на кореновите каналиАко имате увреден или болен зъб, изваждането му не е единствената възможност, тъй като съществува вероятност да успеете да спасите и запазите естествените му тъкани.

Когато това е възможно, винаги е по-добре да запазите зъба си, тъй като липсващите зъби имат отрицателни последици върху способността за дъвчене, общото здравословно състояние, подравняването на останалите зъби, както и върху самочувствието.

Ето какви са алтернативите на изваждането на зъба, ако искате да запазите усмивката си красива и естествена.

Спасете зъба си с лечение на кореновите канали

Лечението на кореновите канали е най-разпространената алтернатива на изваждането.

Ендодонтското лечение, както още се нарича лечението на кореновите канали, третира живите части във вътрешността на зъба, позната като пулпа.

Пулпата се състои от меката тъкан вътре в зъба, изградена от нерви, кръвоносни съдове и свързващи тъкани, които хранят зъба по време на неговото изграждане и развитие.

Когато зъбите се развият напълно, е възможно да се премахне пулпата, без да се засягат зъбите, тъй като поддържащата тъкан предоставя хранителни вещества.

Зъбният кариес, многократните дентални процедури, спукването, счупването, травмите, причинени от инциденти, и проблемните корони могат да доведат до инфекции и възпаления на пулпата.

Лечението на кореновия канал лекува увредената пулпа, предотвратявайки силните болки и абцес.

То включва нехирургическото премахване на инфектираната или възпалена пулпа.

Така получената празнина бива почистена, дезинфектирана, оформена, запълнена и запечатана, за да се предотвратят по-нататъшни инфекции.

Следва възстановяването на зъба. Това е процедура, използваща корона или пломба, за да се възстанови нормалната му функция и структура.

След лечението на кореновите канали зъбите могат да издържат до края на живота на човека, без да е необходимо повторно такова лечение или дентална процедура.

Спасете зъбите си с ендодонтска хирургия

Друга алтернатива на загубата на зъби чрез изваждане е да се подложите на ендодонтска операция.

Една от най-популярните операции е апектомията или изрязване на върха на заболелия зъб с прилежащите инфектирани тъкани, когато възпалителния процес или инфекцията продължава да се разпространява към костната тъкан дори след лечението на кореновите канали.

Ендодонтът премахва инфектираната част и понякога част от корена и след това го запечатва. Това е безопасна процедура, която е удобна благодарение на поставянето на местна упойка. Няма сериозни усложнения и костта зараства за няколко месеца.

Друга напреднала ендодонтска хирургическа процедура за спасяване на зъба е реимплантацията. Това включва премахването на инфектираните зъби за лечение извън устната кухина.

След лечението еднодонтът имплантира зъба обратно на мястото му и се възобновява нормалната му работа. Други хирургически възможности за спасяване на зъба, включват разделяне на зъба на две половини или операция, за да се поправи или премахне увредения корен.

Ендодонтската хирургия е от полза в следните ситуации:

  • За диагностика и лечение на коренови инфекции, малки фрактури и миниатюрни каналчета, които не се виждат на рентгена, но въпреки това са налични симптоми на инфекция.
  • За почистване, лечение и запечатване на твърде тесни канали, в които не могат да проникнат инструментите за лечение, така че да достигнат до корените.
  • За лечение на зъбите, които не зарастват след третирането на кореновите канали, или които развиват инфекции впоследствие.
  • За лечение на увредени корени и поддържащата костна структура на зъбите.

Други начини да спасите увредените си или умиращи зъби

Медикаменти

Някои хора взимат болкоуспокояващи, за да премахнат зъбобола и други симптоми вместо веднага да им бъде изваден зъб. Това обаче само приглушава симптомите, а не отстранява проблемите.

Възможно е обаче някои инфекции да се лекуват с антибиотици. Разбира се, зъболекарят ви ще намери най-доброто решение във вашия случай.

Ранно лечение на пародонтита

При хората с лека форма на заболяването на венците (пародонтит), загубата на зъби е неизбежна, ако заболяването остане нелекувано и се развие в хронично пародонтално възпаление.

Ранната диагностика и лечение на заболяването на венците е най-добрият начин да се предотврати загубата на зъби, причинявана от пародонтита.

Освен ендодонтските процедури, поддържането на правилна дентална хигиена е най-добрият начин да спасите зъбите си от изваждане или други възстановителни дентални процедури.

Правилната дентална грижа включва качественото миене на зъбите поне два пъти на ден, почистването им с конец всеки ден, здравословно хранене и редовни прегледи при зъболекаря.

На първо място това предотвратява увреждането на зъбите, следователно елиминирайки нуждата да се подлагате на лечение на кореновите канали или изваждане на зъби.

Това е и най-добрият начин да се гарантира, че зъбите ви ще останат здрави дълго време и ще се забави загубата им.

Ако е твърде късно и е невъзможно да се спаси зъба, а изваждането е неизбежно, заменянето на извадения зъб с дентални имплантати и други структури е най-добрият начин да се избегнат отрицателните последици от физически видимата загуба на зъби.

Заключение

Важно е редовно да посещавате зъболекаря си за рутинни прегледи. Това ще предотврати гореописаните проблеми. Поддържането на добро дентално здраве ще доведе до живот от усмивки.

Вашият коментар