Исторически и забавни факти за брекетите

Брекети„Кайрийн фемили дентистри”

Носенето на дентални брекети (масово познати още и като „скоби”) не би трябвало да е проблем за хора от всякакви възрасти.

Имайте предвид, че те дори могат да бъдат с различни цветове, за да паснат на личния ви стил.

Брекетите са носени публично и без никакъв проблем от множество холивудски актьори, музикални звезди и други световни знаменитости като Дрю Баримор, Дакота Фанинг, Ема Уотсън, Том Круз, Кейти Пери, Принц Хари, Джъстин Бийбър, Гуен Стефани и много други.

Не бива да се замисляте относно носенето на брекети, ако имате дори и много малък проблем с подравняването на зъбите, защото той може да ви донесе редица отрицателни последици.

Пониженото самочувствие и усмивката, която излъчва всичко друго, но не и увереност, водят до загубата на редица възможности в живота като добро работно място, както и до трудности при говоренето пред публика и дори при ежедневното общуване.

За щастие ортодонтията се практикува още от времето на Древния Египет. Изглежда, че безупречната усмивка е жадувана от хилядолетия не само от юношите, но и от възрастните.

Норман Вал (Norman Wahl) разкрива в Американския журнал по ортодонтия и дентофациална ортопедия (American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics), че ортодонтски проблеми са открити в праисторически черепи, датиращи още от времето на неандерталците, около 50 000 г. пр. Хр.

Обаче едва отпреди около 3 000 г. се наблюдава първия доказан опит за корекция на струпвания на зъби.

Например в Египет са открити мумии с груби метални ленти, обвити около някои от зъбите им. Механичното лечение се появява между 23 и 70 г. сл. Хр.

От изучаването на цивилизациите на Древна Гърция и Древния Рим са познати няколко случая на лечение на зъбни струпвания.

Към 1580 г. денталната медицина вече е признат клон на науката във Франция. Първият восъчен отпечатък на захапка датира от 1692 г., а през 1756 г. е направен първият гипсов отпечатък от Филип Пфаф (Phillip Pfaff).

Все по-широк спектър от ортодонтски пособия и приспособления бива разработен през 19 и началото на 20 век.

Освен тези исторически факти, ето и някои забавни факти за брекетите:

1. Никел-титаниевата сплав, използвана в повечето брекети, първоначално е разработена за приложение в космическата програма на НАСА.Тя е използвана за жици с „памет за формата“ (т.е. задържащи формата си), активирана от топлината на човешкото тяло и/или натиск.

2. Първите брекети са проектирани през 1728 г. от Пиер Фошар (Pierre Fauchard) и се състояли от плоско парче метал, свързано със зъбите чрез конци. Ортодонтските брекети били изобретени през 1915 г.

3. Някои видове цимент, използвани за закрепянето на брекети към неподравнени зъби, включват вещество, отделящо флуорид.

4. Брекетите не се привличат от магнити.

5. Брекетите не задействат детекторите за метали.

6. Брекетите не хващат и радиовълни.

7. Брекетите не увеличават риска от удар от гръмотевица.

Брекетите са подходящи за млади и стари. Както сочи историята, изминат е дълъг път, за да може чрез тях милиони хора да получат усмивка, с която да могат да се гордеят.